IN MEMORIAN. ESCOLA DE NOSTRA SENYORA DE LORETO & COL·LEGI DE RELIGIOSES DE LA SAGRADA FAMÍLIA D’URGELL A LA DESAPAREGUDA CASA SENTMENAT. LA BARCELONA QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ

 

Fa anys que fem recerca dels edificis escolars anterior a la dictadura franquista, n’hem “trobat”  força, alguns ja no existeixen com  el Col·legi de Nostra Senyora de Loreto, a la casa del Marquès de Sentmenat  situada al indret que ocupa avui la Via Laietana.



http://www.barcelonaentremuralles.com/edificacions.cfm/ID/17656/CAT/casa-marques-sentmenat-.htm

L’any 1880 una part de la casa dels Sentmenat,  fou ocupada durant quatre anys, en règim de lloguer, pel Col·legi de Nostra Senyora de Loreto.

 Més tard, des del 1897 fins a l’enderroc de la finca, va acollir el Col·legi de les Religioses de la Sagrada Família d’Urgell.

L’any  1909 la casa va ser enderrocada arran de l’obertura de la Via Laietana

La dictadura franquista, pretenia – sense èxit – iniciar un nou Gènesis, a partir del naixement del sàtrapa, certament molt abans,  arreu del món, i per descomptat a Catalunya, l’escriptura i la lectura, ja eren hàbits consolidats.  

La noticia d'aquest dilluns 22.4.2024  és que Euskadi té una ocasió d’or per avançar en la seva llibertat nacional.

Si s’acaba conformat un partit entre el PNB i els partits dels 155 i la calç viva,  els dies del PNB  estan comptats. 

  Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Comentaris