L’EDIFICI QUE APAREIX EN PRIMER TERME EN LA FOTOGRAFIA DE “ DESCONEGUT “ DE 1908, ERA L’HOSPITAL DE PELEGRINS?. LA BARCELONA QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ.

 

Desconegut – dit així perquè en el procés de digitalització dels Fons fotogràfics dut a terme durant la dictadura franquista,  s’invisibilitzaven un bon nombre de fotògrafs catalans, com una mes de mostres d’estimació del REINO, ver Catalunya i els catalans. Ens agradarà tenir noticia de l’autor de la fotografia a l’email castellardiari@gmail.com, també, també, si en teniu dades dels   operaris “ malfactors.  Retratava l’any 1908, Edifici cantoner al costat de l'antiga església de Santa Marta del carrer de la Riera de Sant Joan de Barcelona


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/41102/rec/1234

Em queda un dubte, l’edifici que apareix en primer pla, era l’Hospital dels Pelegrins , quina construcció va iniciar-se l’any 1735 amb la col·locació de la primera pedra de l’església de santa Marta. Segons Francesc Carreras i Candi (Barcelona, 4 de juliol de 1862 - Barcelona, 22 de gener de 1937, la seva construcció va suposar que es malmetés la font gòtica del carrer d’en Avellà, construïda l’any 1432.

L’església resultant era de petites dimensions i d’una sola nau amb un absis semicircular.

Va ser una de les primeres esglésies barroques construïdes a Barcelona.

L’hospital va funcionar de forma autònoma fins al 1841, en què va passar a dependre altre cop de l’hospital de sant Pau i la santa Creu.

Amb motiu de la construcció de la Via Laietana l’església fou enderrocada, però es va salvar la seva façana que va ser reconstruïda al nou Hospital de sant Pau

http://www.barcelonaentremuralles.com/edificacions.cfm/ID/17719/CAT/hospital-pelegrins-santa-marta-%E2%80%93-esglesia-santa-marta.htm

Una de les cases dels marquesos de Sentmenat, annexa a l’Església de Santa Marta, desapareixia també  amb la construcció de la Via Laietana.  Encara que parcials, en podeu veure imatges a :

http://www.barcelonaentremuralles.com/edificacions.cfm/ID/17656/CAT/casa-marques-sentmenat-.htm

L’any 1880 una part de la casa dels Sentmenat,  fou ocupada durant quatre anys, en règim de lloguer, pel Col·legi de Nostra Senyora de Loreto.

 Més tard, des del 1897 fins a l’enderroc de la finca, va acollir el Col·legi de les Religioses de la Sagrada Família d’Urgell.

L’any  1909 la casa va ser enderrocada arran de l’obertura de la Via Laietana

No es quedaven al carrer  però els marquesos de Sentmenat :

https://barcelofilia.blogspot.com/2011/01/casa-marques-de-sentmenat-placa.html

https://www.barcelona.cat/es/conocebcn/pics/el-palau-dels-marquesos-de-sentmenat-75990409897

  Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Comentaris