ALTARRIBA I LA SEVA DESSACRALITZADA CAPELLA QUE HAVIA ESTAT ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DE LA MERCÈ. . CALLDETENES. OSONA

 

Dionís Baixeras i Verdaguer (Barcelona, 1862-1943), dibuixava  entre  1862 i 1943,vista general d'Altarriba, a Sant Martí de Riudeperes. Calldetenes. Osona


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/3373/rec/5

La família Altarriba es troba lligada a la presència d'un gran casal i propietat que rep el mateix nom, situada vers el cantó de llevant del terme municipal de Calldetenes, al costat esquerre del torrent de Sant Martí, i a 500 metres de l'església parroquial de Sant Martí de Riudeperes.

La casa s'anomenà des del principi Altarriba, per estar situada en la part elevada a la riba del torrent de Sant Martí. El casal actual es troba ubicat a sobre del que degué ser la domus forta de la família Altarriba, de la qual actualment perduren algunes restes del mur que l'envoltava.

Aquesta domus o casa forta fou el lloc de residència de la família Alta-Riba i de les que la succeïren genealògicament.

 Els vasos sepulcrals de la família Altarriba es trobaven per tradició al proper monestir de Sant Tomàs de Riudeperes. Aquest monestir tingué sempre com a protectors especials els senyors de la domus o casal de Riudeperes, els quals es batejaven i s'enterraven en el monestir, però a més dels Riudeperes, també tenien dret a batejar-se els propietaris del mas Cucala, ara desaparegut, així com els Altarriba

 Els vasos sepulcrals es trobaven situats a l'altar major juntament amb els del Riudeperes. En reformar-se l'església es feren servir per a l'ampliació de la cisterna, i posteriorment foren recuperades les pedres esculpides amb els escuts familiars i posades en un acrosoli del claustre renaixentista entorn el 1916.

Es tracta d'un element format per una llosa quadrangular a l'interior de la qual es troba esculpit l'escut heràldic.

Es tracta d'un escut apuntat d'estil gotitzant, quarterat en creu i esculpit en un baix relleu, amb el paner decorat amb el primer i quart de lleons rampants, i segon i tercer de columnes triangulades.

Ens agradarà veure’n imatges, el que apareix a la porta de la part antiga , és  l'escut d'Altarriba (ala) i Vilalleons (lleó)


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/3430/rec/11

Capella d'Altarriba, a Sant Martí de Riudeperes

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/3424/rec/7

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/3365/rec/2

Capella de la casa. Propietari: Ara confiscada pel Govern de la República, abans de Joaquín de Sentmenat y Sarriera (1893-1 de marzo de 1968), VIII marqués de Sentmenat. Facilitada per: Josep Danés i Torras. Facilitada en: 07-1933

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/10/in-memoriam-de-la-capella-advocada-la.html

https://patrimonicultural.diba.cat/element/casal-daltarriba

Que el Sagrat  Cor  i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels osonencs   , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Comentaris