IN MEMORIAM. BLANCAFORT DE TRAGÓ DE NOGUERA I LA SEVA ESGLÉSIA ADVOCADA A SANT FE I SANT SALVADOR. OS DE BALAGUER. LA NOGUERA.

 

El Manuel Mora Giné – amb qui comparteixo cognom -  publicava; Vista de Blancafort, t. m. de Tragó de Noguera, colgat per les aigües del embassament de Canelles


https://www.facebook.com/photo/?fbid=7421332604581537&set=gm.1836398960210885&idorvanity=1825032534680861

L’enciclopèdia ens diu ;

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-fe-i-sant-salvador-de-blancafort-os-de-balaguer

Santa Fe i Sant Salvador de Blancafort (Os de Balaguer)

Fou l’antiga parròquia del poble de Blancafort, avui negat completament per les aigües de l’embassament de Canelles. L’església parroquial de Santa Fe havia estat transformada en època moderna i no restava cap vestigi del vell temple romànic que havia pertangut a la jurisdicció de l’abadia de Sant Pere d’Àger. La seva dependència d’aquesta institució religiosa queda reflectida clarament a partir del segle XII; en aquest sentit, la parròquia de Blancafort apareix mencionada entre els béns confirmats al cenobi d’Àger en les butlles dels anys 1162 i 1179, totes dues expedides pel papa Alexandre III. Amb posterioritat figura també en les successives llistes de parròquies dependents de l’abadiat al segle XIV, i més tard, en el llibre de sinodals del 1648 i en el llibre de visites del 1783 i 1784; depengué de Sant Pere d’Àger fins al segle XIX.

https://www.poblesabandonats.cat/fitxes/881

 El “castell” o casa del senyor és l’únic edifici que conserva encara algun mur alçat. Aquest edifici va ser utilitzat com a escola

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/castell-de-blancafort-os-de-balaguer

Que  Santa Fe, Sant Salvador  i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  noguerencs  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Comentaris