L’AMETLLA DE MONTSEC I LA SEVA ESGLÉSIA ADVOCADA ARA A SANT JOSEP .CAMARASA. LA NOGUERA.

 

Lluís Marià Vidal i Carreras (Barcelona, 6 de juny de 1842 - 10 de gener de 1922) retratava l’any 1893, L'Ametlla de Balaguer vist des del camí, actualment es coneix com  l’Ametlla de Montsec, al terme de Camarasa.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/299/rec/33

Poble del municipi de Camarasa (Noguera), a la vall d’Àger, situat a la dreta de la Noguera Pallaresa, al peu del Montsec d’Ares

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/22176

l’Església parroquial és un edifici de planta rectangular amb una nau principal i capelles laterals amb cor sobre la porta d'entrada, il·luminat per una rosassa. La coberta, de dues vessants, forma un frontó amb un ràfec de rajol i teules. De les capelles laterals sobresurt la sagristia i estan cobertes també amb teula àrab. A la cantonada de la façana principal hi ha un campanar amb una antiga porta dovellada, tapiada. És de planta quadrada que es converteix en vuitavat amb quatre finestres d'arc de mig punt i està cobert amb una cúpula de maçoneria. Està tot realitzat en pedra reblada.

No trobava l’advocació de la Marededéu a que havia estat dedicada, ara sembla que està dedicada a Sant Josep.

https://www.bisbatlleida.org/es/parroquia/san-jos%C3%A9-lametlla-del-montsec

http://indretsdelleida.com/lanoguera/Ametlla/Ametlla.html

https://www.bisbatlleida.org/sites/default/files/Llistat%20de%20les%20parr%C3%B2quies%202020.pdf

Ens agradarà rebre imatges del interior de l'església i i existeixen els Goigs que es canten o cantaven a l'email castellardiari@gmail.com 

L’estació d’Àger del ferrocarril de Lleida a la Pobla de Segur es troba vora la Noquera PAllaresa, a uns 2 km del poble dins el seu antic terme.

Els castells i llocs de l’Ametlla i de Montaspre foren adquirits pel monestir d’Àger el 1333.

https://www.poblesabandonats.cat/fitxes/795

Que la Marededéu,  Sant Josep  i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  noguerencs  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Comentaris