MAS PANADES/PENEDES. TARADELL. OSONA

 

Mariano Vives  de Casanova, retratava                , Mas Panedès amb gent. Taradell. Osona, abans de l’alçament els militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1331/rec/3008

https://patrimonicultural.diba.cat/element/penedes

La masia existia en dates anteriors al 1325 i com la majoria de masies situades al NE de la població pertanyia a la parròquia de Santa Eugènia de Berga, malgrat que actualment es trobin dins del terme municipal de Taradell.

Moltes d'aquestes masies havien nascut per l'establiment de fadristerns en terres no molt llunyanes al mas patern.

El Penedès no patí el despoblament provocat per la pesta negra i la trobem registrada en els fogatges del segle XVI i en el nomenclàtor de la província de Barcelona de l'any 1860.

Pels elements arquitectònics podem dir que la masia fou reformada i ampliada aproximadament entre els segles XVI i XVIII.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/24147

Ens agradarà tenir noticia de lloc i data de naixement i traspàs de Mariano Vives  de Casanova, que feia una valuosa aportació al Fons Estudi de la Masia Catalana

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Vives%20i%20de%20Casanova%2C%20Marian/field/creato/mode/exact/conn/and

Quan al topònim, Taradell:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=42652

A Catalunya  en l'àmbit del Patrimoni Històric, son pocs i cadascú va a la seva.  El Fons Estudi de la Masia Catalana, es va aturar per l'alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, perquè no s'ha continuat ?. 

Tot el material del  blog https://coneixercatalunya.blogspot.com/    està disponible lliurement

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Comentaris