EL MONTGAT QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ. EL MARESME

 

El 6 de juliol de 1933, la Conselleria de Governació de la Generalitat de Catalunya dictà el decret de segregació del districte II i la constitució d'un municipi independent.

Uns dies després, el 17 de juliol, es reuniren a l'Ajuntament de Montgat , Carmel Casanovas Riera, Salvador Argemí Pera, Josep Pedrissa Tolrà, Jaume Estadella Urgell, Francesc Villà Mas i Jaume Mir Castellà, regidors de l'Ajuntament de Tiana pel districte II, i Pere Rodés i Raymond, Joan Batlle Font, Josep Colldeforns Marigot i Francesc Casadesús Teixidor, designats per la Generalitat per constituir el nou municipi. En fou elegit alcalde Carmel Casanovas Riera, que fins aleshores ho era de l'Ajuntament de Tiana, el qual refusà el càrrec. En una segona votació, fou elegit Pere Rodés i Raymond, que seria l'alcalde del nou municipi de Montgat, i Carmel Casanovas el primer tinent d'alcalde.

http://www.chimisanas.cat/raco%200807.pdf

Al cens de 1940 consten 2.411 veïns, ,  hem de suposar que majoritàriament nascuts en aquesta població, al cens de 1970 es duplica la població, 5.020 habitants, al 2010 és torna a duplicar 10.584, i es tancava l’exercici 2023 amb 12.462 habitants de dret.

El creixement exponencial s’enduia bona part del Patrimoni que havien retratat els fotògrafs del Fons Estudi de la Masia Catalana:

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/montgat

Josep De Cabanyes – sense més dades – retratava l’any 1931, Vista general de Can Ribes, sobre la carretera, adaptada per pisos de lloguer.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7946/rec/9

Ens calia cercar dades, i trobàvem al  Joan Cabanyes i Prat (1873-1913), Fundador de l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, junt amb el seu germà Francesc Cabanyes i Prat  (Mataró 1868 - Barcelona 1929), hereu de Can Cabanyes.

https://quimgraupera.blogspot.com/2010/03/francesc-cabanyes-i-prats-i-el-bloc.html

Un dels fills d'en Francesc  Cabanyes i Prat  , es deia Josep , de Josep de Cabanyes i Borràs ( + 11 de març del 1946 ) fill de Francesc de Cabanyes i Prat i de Teresa Borràs i Esquerra,  El Josep de Cabanyes Borràs es  casava amb Maria Cirici Pellicer, i eren pares de l’ Elisenda de Cabanyes Cirici.

Pensem que  Josep de Cabanyes i Borràs ( + 11 de març del 1946 ) era el que cedia el seu material al Fons Estudi de la Masia Catalana. Ens agradarà però, rebre la confirmació a l’email castellardiari@gmail.com

No trobava dades d’aquest edifici, existeix encara?

 Darrerament els articles sobre Patrimoni han estat considerats OFENSIUS I/O PERILLOSOS per FACHAVOX que ens ha “ estirat les orelles “, i ens amenaça amb tancar-nos la pàgina. Si això succeís – no deixarem de publicar en llengua catalana -, el nostre infinit agraïment a tots els que ens llegiu o ens heu llegit al llarg d’aquest anys.

 El 30.5.2024 s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia,.. NO,NO,NO,...

El Diumenge  9.6.2024  - i  en qualsevol contesa electoral - eviteu triar  als “ caïnites “ ,  fàcils de reconèixer, son els que fan costat als genocidi dels palestins, ,   els  que conreen l’odi a les minories,  els que justifiquen la subordinació de les dones, i àdhuc la seva mort, els que   callen davant de la injustícia, l’explotació,  el narcotràfic, el tràfic de persones, --, els que criden contra la pau, la concòrdia , el perdó,.... 

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2024/06/europa-ens-encanta.html

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

 

 

Comentaris