ESGLÉSIA DE VALLS. GUIXERS. EL SOLSONÈS.

 


L’Ester Gonzalez Vidal, retratava l’església de Valls al terme de Guixers a la comarca del Solsonès, advocada a la Marededéu, mal dita santa Maria, per influencia – nefanda -  dels heretges que neguen el Concicli d’Efes on va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge «Mare de Déu» (Theotokos)

Patrimoni Gencat , la descriux  aixi; Església ubicada a l'esquerra de l'aigua de Valls, sortint de l'estret de Vallpregona. Consta d'una nau i absis quadrat amb orientació nord-est. La nau de coberta no és romànica. Una teulada única cobreix absis, nau i porxo. L'absis, avui sagristia, és més estret que la nau tant a l'interior com a l'exterior, si bé per la banda del costat de l'epístola ha perdut l'encaix amb la nau. També ha perdut la volta, substituïda o amagada per un cel ras. L'absis és bastit damunt un sòcol quadrat. Estant refets part del frontis i tot el mur del costat de l'epístola. Hi ha dues portes amb llinda, una al frontis i una altra tapiada al mur del costat de l'epístola amb data de 1731. El parament és de pedres escairades a cops de maceta i afilerades.

De les finestres l'única romànica és al mig de l'absis, és d'arc de mig punt adovellat i dues esqueixades.

Ens axradrà rebre’n imatges del interior a l’email castellardiari@gmail.com

La imatge dels Goigs evoca una imatge “ tradicional” de la Maredéu de Déu.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/01/goigs-santa-maria-de-valls-la-casa-nova.html

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-valls-guixers

El Josep Salvany Blanch, retratava l’any 1919,  Una mare de Déu. Guixers ; Solsonès ; Catalunya ; Relíquies religioses ; Escultures

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/5885/rec/5

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/search/searchterm/Guixers

També els fotògrafs del Fons Estudi de la Masia Catalana visitaven Guixers:

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Guixers

La incultura religiosa que propiciava l’arrenglerament de l’Església Catòlica amb la dictadura franquista,  ha comportat entre altres “perjudicis” que qualsevol qüestió relacionada amb la religió, malgrat  el seu evident interès històric, es vegi per part de moltes persones-  algunes fins i tot amb nivells de formació elevats – com una pèrdua de temps, o en el millor dels casos l’acció d’algun diletant.

Ens agradarà rebre imatges a l'email castellardiari@gmail.com del interior de l’església, i de la imatge de la Marededéu que s’hi venera.

Que la Marededéu i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels berguedans  ,guixeresos  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.



Comentaris