IN MEMORIAM. EL SANT CRIST D’IGUALADA. L’ANOIA

 

Del Llibre de Memòries del Prior del Sant Crist d'Igualada, Colomer i Oms, Francesc Maria (1876-1936) , en el qual hi feia constar tots els fets notables relacionats amb el nostre Sant Crist, durant els trenta anys que va durar el seu Priorat: del 1906 al 1936


En esclatar la revolució atea del 1936-39 va desaparèixer d'entre nosaltres el Sant Crist d'Igualada i gairebé totes les coses que li estaven relacionades: La Bandera del Sant Crist  que els nostres Sometents van fer gloriosa al Bruc el 1808 contra Napoleó, essent la primera Bandera de tot el món que va derrotar aquells exèrcits fins aleshores invictes.

Es va perdre l’Arxiu de la Confraria de la Minerva i del Sant Crist, que tants documents interessants contenia.

Va ésser immolat el zelós Prior eclesiàstic d'aquesta confraria, que tan amunt havia fet pujar la solemnitat del culte a la nostra Sagrada Imatge.

Van ésser robats el Toisó del Duc de Vendóme i les joies ofertes al Sant Crist, precioses, sobre tot, per la pietat dels donants...

Només s'han conservat alguns objectes mutilats o trossejats, com el Timbal de la Patera i algun fragment del dosser  on s'exposava la Imatge miraculosa del Crucificat quan es traslladava a l'altar major de la nostra Església Gran

El Bon Déu tingui en la seva Glòria el sacerdot autor d'aquell manuscrit sacrificat per Ell la matinada del 19 de Setembre de 1936, estroncant-se així violentament aquest recull de notes igualadines referents al Sant Crist i a la Minerva.

Amb molta emoció ofereixo als investigadors i aficionats a la Història local aquest resum, fet a Igualada, entre les dues festes del Sant Crist de l'any del Senyor M.cM.xL.viij.

MOSSÈN IGNASI M.* COLOMER i PRESES (Barcelona, 1915 - Calella, Maresme, 2 de novembre 2005) , Pauv. Llicenciat en Lleis i Batxiller en Cànons.

La Festa del Sant Crist d'Igualada és una festa religiosa que commemora el fets succeïts el 20 d'abril de l'any 1590 quan es va produir el fet miraculós de la suor de sang del Sant Crist d'Igualada.  Foren testimonis la noia Coloma, vídua Masarda, Miquel Quadres, Gaspar Sanjust, entre altres, les declaracions dels quals consten ben documentades. No fou però, solament un petit grupet de persones sinó tot el poble igualadí, que amb pietat i serenor va comprovar el fet de la Suor de Sang del Sant Crist, un fet acceptat i viscut amb fidelitat i constància des d'aquell any de les darreries del segle XVI

Cobles a honor de la figura del Sant Christo de Igualada

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/goigsBC/id/4579/rec/9

https://anoiadiari.cat/cultura/tradicio-devocio-sant-crist-igualada/

http://www.festes.org/articles.php?id=900

   Que  Sant Llorenç     i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  igualadins , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Comentaris