IN MEMORIAM. TORRE DE CAN XEC, D’EN RIERA O DE LA PRESÓ. OCATA. EL MASNOU. EL MARESME

 

Danés i Torras, Josep, 1891-1955),  retratava l’any  1930,          

Torre circular de Can Xec, a la plaça de la Llibertat d'Ocata i anunci

 



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7015/rec/11


https://www.elmasnou.cat/media/repository/arxiu/publicacions/quadern_cent_dates_historia_masnou_joan_muray.pdf

Any 1944 ÉS ENDERROCADA LA TORRE DE DEFENSA D’EN RIERA O DE LA PRESÓ

Aquesta torre de defensa era potser la més gran de la vila, ja que també rebia el nom de torre de la presó, nom amb què encara consta en un plànol de 1844.

Era medieval i es trobava al costat de la masia de Can Corbera, tot i que no pertanyia a la masia. Es trobava al fons, a mà esquerra, de la plaça de la Llibertat.

Fou enderrocada l’any 1943 per construir-hi pisos. En un informe, l’arquitecte municipal Pere-Jordi Bassegoda Musté (Barcelona, 7 de febrer de 1892 — Barcelona, 20 de setembre de 1988) acceptà la sol·licitud de demolició de la torre feta per la propietària, ja que considerava que no tenia valor artístic i no era d’època romana.

Fou una de les sis que va tenir la vila del Masnou. Actualment només en resten dues: l’una a Can Teixidor i l’altra al Mas Antic.

Som país " peculiar " , la presó estava a la Plaça de la llibertat al Masnou, i els sabadellencs aixecaven el santuari de la Marededéu de la Salut, al costat del cementiri municipal. 

Darrerament els articles sobre Patrimoni han estat considerats OFENSIUS I/O PERILLOSOS per FACHAVOX que ens ha “ estirat les orelles “, i ens amenaça amb tancar-nos la pàgina. Si això succeís – no deixarem de publicar en llengua catalana -, el nostre infinit agraïment a tots els que ens llegiu o ens heu llegit al llarg d’aquest anys.

 El 30.5.2024 s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció, NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia,.. NO,NO,NO,...

El Diumenge  9.6.2024  - i  en qualsevol contesa electoral - eviteu triar  als “ caïnites “ ,  fàcils de reconèixer, son els que fan costat als genocidi dels palestins, ,   els  que conreen l’odi a les minories,  els que justifiquen la subordinació de les dones, i àdhuc la seva mort, els que   callen davant de la injustícia, l’explotació,  el narcotràfic, el tràfic de persones, --, els que criden contra la pau, la concòrdia , el perdó,.... 

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2024/06/europa-ens-encanta.html

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

 

Comentaris