LA CASA JOAN SANS MORÉ. TOSSA DE MAR

 

Llegia que la casa fou un encàrrec del  Joan Sans Moré (Tossa, 1875 -  1915 )   l’any 1906, a l’arquitecte Antoni de Falguera i Sivilla  (1876-1945).


La seva idea fou una residència al passeig marítim sobre una casa de pescadors en ruïnes.

Els Sans eren coneguts com a comerciants i negociants de suro. Anys abans Joan Sans havia fet fortuna amb el comerç del suro a Colòmbia.

Joan Sans només gaudiria una  dècada de la seva vida d’aquesta  casa, ja que el 1915, amb només  quaranta anys, moria solter i sense  deixar descendència.

L’any 1930 passa a mans de Ferràn  Vilallonga i Balam, germà del pintor  Jaume Vilallonga i Balam . en  aquell moment en es basteix la  gran escalinata de marbre d’accés  als pisos i la columna que es troba  la vestíbul d’entrada de la finca.  Ens agradarà tenir noticia de l’autor a l’email castellardiari@gmail.com

Alhora, al pati interior, es construeix  una font decorativa on s’hi emplaça l’escultura Diana Caçadora, obra  de Frederic Marés i Deulovol (Portbou, Gerona; 18 de setembre de 1893 – Barcelona; 16 d’agost de 1991 .

 Actualment, i des de 1958, la casa ha estat reconvertida en hotel-restaurant, tancada al públic a l'hivern.

 Durant el segle XX la casa ha sofert alguns canvis i restauracions, sobretot pel que fa a les pintures de tema femení i vegetal de la façana original i pel que fa a la terrassa, sense alguns balcons, xemeneies i reixats originals.

https://modernismobarcelona.com/lugares/casa-joan-sans/

https://www.academia.edu/60180163/Can_Sans_More_

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Comentaris