BERGA PODRIA – GRÀCIES A LA INICIATIVA DE PARTICULARS - RECUPERAR L’ORATORI DE QUERALT. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ.

 


L'Oratori de Queralt fou construït l'any 1690 per tal de commemorar el miracle  succeït segons la tradició  l'any 1687 , quan va aparèixer una miraculosa diadema al cel en el moment de ser davallada la imatge de la Mare de Déu de Queralt. Hom va relacionar aquest fet miraculós amb l'aturada, a Berga, de la terrible plaga de llagosta que assolava el Principat

 En morir mossèn Francesc Farreres, un dels seus impulsors, el 8 de febrer del 1720, va manar que fos venuda la seva casa i el seu hort amb la perpètua obligació de mantenir "la capella de Maria Santíssima de Queralt o Oratori" i que es donessin cada any 40 sous de moneda barcelonesa per una absolta als residents que anessin a la processó del dia de Sant Marc.

 Abans del 1840, existia a l'Oratori un quadre en rajoles de València que representava la vila de Berga sota el mantell de la Mare de Déu i un estol de llagostes que fugia de la població. Aquest quadre desaparegué durant la Guerra dels Set anys (1833-1840).

 A inicis del segle XX la capella fou engrandida notablement i reformada amb les aportacions de molts devots; especialment Ramona Solé, vidua de Lluís Rosal, i mossèn Tomàs Costa, comunitari de Berga.

En els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats el general franconià contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, la capella fou saquejada i la imatge que hi havia, procedent d'una capelleta existent a l'antic portal de Pinsania, desaparegué.

Després de la  victòria dels sediciosos  feixistes , la comunitat de preveres llogà la capella i aquesta fou utilitzada com a habitatge.

La capella no ha estat reintegrada més al culte i des del 1968 serveix com a garatge.

Sembla que això pot revertir, així ho esperem


https://www.youtube.com/watch?v=dBivLSl8rMU

https://algunsgoigs.blogspot.com/2011/07/goigs-la-mare-de-deu-de-queralt-reial.html

El Setmanari d'actualitat del Berguedà, BERGUEDÀ ACTUAL, havia fet una gran tasca de divulgació del Patrimoni Històric de la comarca,  això sens dubte va molestar alguns sectors “ caïnites “, que no s’aturaven fins aconseguir el seu tancament per asfixia econòmica. 

 Que  la Marededéu i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  berguedans,   espunyolencs ,     corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

 

 

Comentaris