EDIFICI DEL CENTRE D’HISTÒRIA DE GAVÀ/ ANTIC AJUNTAMENT. EL LLOBREGAT JUSSÀ

 

L’edifici que avull  el Centre d’Història de la Ciutat va ser construït el 1927 per acollir l’Ajuntament de Gavà.

 



El primer edifici de l’Ajuntament del qual tenim referències estava ubicat a la plaça Major, on actualment hi ha el mercat municipal. Va ser-hi des del segle XVII, quan els barons d’Eramprunyà el van cedir al comú gavanenc, fins al 1881. El mateix edifici allotjava l’Ajuntament, l’escola, la carnisseria i la fleca.

A causa del creixement de Gavà, el 1881 l’escola es va quedar petita i es va decidir l’enderrocament de l’edifici de la plaça per construir-hi les escoles públiques

 El 1885 se signa l’escriptura de compra de dos solars situats al carrer de Salvador Lluch, cantonada carrer del Centre, propietat dels Lluch, amb el propòsit d’edificar-hi la casa de la vila al més aviat possible. El preu del solar va ser de 1.000 pessetes, pagades amb monedes d’or i plata i bitllets del Banc d’Espanya.

Ens agradarà tenir noticia de l’autor del projecte a l’email castellardiari@gmail.com , documentar el Patrimoni Històric de Catalunya , és un imperatiu ètic.

L’Ajuntament es va inaugurar el 29 de juny de 1927. De l’edifici en destaquen alguns elements: el balcó corregut del primer pis que a la cantonada pren una forma circular, la porta d’accés amb unes pilastres estriades d’estil dòric que suporten el cos principal del balcó, i l’escala principal que li dóna un aire solemne al vestíbul.

L’any 2003, per tal d’unificar la gestió de tots els departaments, l’Ajuntament de Gavà va inaugurar una nova seu al nou edifici de la plaça de Jaume Balmes.

L’antiga Casa de la Vila va passar a acollir el Centre d’Història de la Ciutat de Gavà.

L’equipament va obrir les portes amb l’objectiu de fomentar la recerca, donar a conèixer els fons documentals que custodia l’Arxiu Municipal i difondre la història del municipi. Així mateix, està obert a les donacions i dipòsits de documentació que entitats, empreses o particulars hi vulguin fer.

El cens en aquells anys  s’apropava als 5000 veïns,  l’exercici 2023 es tancava amb  47.593  habitants de dret, trobar gavanencs   nascuts  aquí amb pares, avis, besavis, “ius sanguinis"..., nascuts també a Gavà,   és quasi un miracle.   

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.


Comentaris