EN ETERNA RECORDANÇA DEL MARQUET DE LES ROQUES DE LA FAMILIA OLIVER. SANT LLORENÇ SAVALL.

 A Catalunya tenim un tresor d’imatges :

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecag/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecin/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceco/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany

L’Antonio Gallardo i Garriga (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942) -  li afegeixo la O al nom propi, perquè com ja mateix, quan vàrem néixer no es permetia inscriure al REGISTRO CIVIL noms que no fossin en llengua castellana – ells, en deien i en diuen, ESPAÑOLA - , i convé recordar-ho sobretot ara que FUERZA VIEJA, pot  o vol “manipular la història” -  retratava  l’any 1928, Vista general de Marquet, Vall d’Horta, Sant Llorenç Savall.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2659/rec/12

Joan Oliver i Sallarès. Pere Quart (pseud.) (Sabadell, Vallès Occidental, 29 de novembre de 1899 — Barcelona, 18 de juny de 1986), autor de Corrandes d'exili, i  de l’himne de l’Exèrcit Popular Català, escrivia, al Marquet he passat les temporades més felices de la meva vida…

"En ma terra del Vallès

cinc turons fan una serra

quatre pins, un bosc espès

cinc quarteres massa terra

com el Vallès no hi ha res"

https://www.youtube.com/watch?v=rtzjl-c-V6o

A partir de 1940, com a conseqüència de la victòria dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco contra  el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC DE LA  II República,  la família perd el Marquet i després de passar per diferents mans se’n fa càrrec la Diputació de Barcelona.

   Que Sant Antoni de Pàdua -  que presideix la façana -, sant  Roc , advocació de la capella de la casa, on els nascuts a la  Vall d'Horta celebraven esdeveniments familiars , i es deia missa almenys la diada de Sant  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels llorençans,   vallesans  ,  montesquiuencs ,    teianencs, urgellencs,  portellans,  barcelonins    ,    gitanos, aragonesos, asturians , ucraïnesos, russos , africans , castellans,   valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, pagesos. ramaders, pescadors,  menors no acompanyats,  exiliats polítics,     ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.


Comentaris