ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE CERVELLÓ ABANS DE L’ALÇAMENT DELS MILITARS FEIXISTES ENCAPÇALATS PEL GENERAL FRANCO CONTRA EL GOVERN LEGÍTIM I DEMOCRÀTIC DE LA II REPÚBLICA. CERVELLÓ. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

 

A Catalunya tenim un tresor d’imatges :

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecag/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecin/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceco/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany


Mossèn Jaume Oliveras i Brossa (la Garriga, 13 de gener de 1877 - Barcelona, 6 de setembre del 1957) retratava  abans de 1936, una església que l’empresa encarregada de la digitalització no informava – l’arxiu Jaume Oliveras i Brossa és un dels més “ alterats”, i sospitem que la condició de prevere sinó l’arxiu, li salvava la vida - . El feixisme va ser i és una tragèdia per ala humanitat.



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceco/id/10022/rec/521


Localitzava l’església, aixecada inicialment sota l'advocació de la Santa Creu, sant Esteve i sant Dalmau, a finals del segle XI  va  ser plena propietat dels Cervelló i aquests en modificaren l’advocació principal, que va passar a ser la de Sant Esteve. A començament del segle XX es va procedir a la seva restauració i el 1922 es va tornar a obrir al culte, ja sota l'advocació de Santa Maria de Cervelló.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/08/de-la-santa-creu-santa-maria-de.html

https://www.todocoleccion.net/fotografia-antigua-gelatinobromuro/ermita-cervello-barcelona-iglesia-c-1955~x50629367

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/09/goigs-santa-maria-de-cervello-cervello.html


El nombre de cervellonins  es mantindrà per sota del miler fins al cens de 1970, on consten  2.338 veïns, que es més que duplicaran en vint anys 5.279, l’any 1990, i que augmentaven fins als 9.469 al tancament de l’exercici 2023.


Farem seguir la publicació a mdc@csuc.cat amb el prec que esmenin la informació.


Caldria una tasca col·lectiva – aquí podria anar bé, l’ús de la intel·ligència artificial -  per revisar i identificar les imatges dels Fons Fotogràfics Catalans.  A nivell particular fem el podem , és a dir, poc.


 Que  Santa Maria de Cervelló  i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels    cervellonins , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.


«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Comentaris