IN MEMORIAM. CAPELLA DE LA SAGRADA FAMÍLIA DEL MAS BALCELLS. LES BORGES BLANQUES. LES GARRIGUES. LLEIDA

 

La Carme Aixalà Fàbregas, retratava l’any 1990, Capella del Mas Balcells. Les Borges Blanques, Les Garrigues. Lleida.

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/66221

No fa esment de l’advocació,   i  amics  lectors , els oratoris, capelles, ermites,  santuaris,  esglésies, basíliques,..., del culte catòlic SEMPRE, SEMPRE, SEMPRE,  estan advocats a alguna sant/a, Marededéu, o  al mateix Crist. La capella estava advocada a la Sagrada Família, en els dies foscos que seguien a l’alçament de militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTM i DEMOCRÀTIC de la II República es van treure les imatges i ja no s'hi han reubicat mai més. Les parets estan enguixades però encara avui conserven dibuixos i petites anotacions fetes per soldats.



https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/13942

La fotografia fa pensar en un us relacionat amb l’activitat agrícola,  guardar eines, màquines, ...,

Dissortadament moltes capelles, oratoris,.., no es van “recuperar” , està clar que no va ser perquè els propietaris abjuressin de la fe catòlica, més aviat va ser la constatació que la Jerarquia Catòlica, havà tornat  a repetir l’episodi d’Esaú i Jacob, enlloc però de fesols,  pactava “ compensacions econòmiques “ , que persisteixen encara a dia d’avui.

  Que la Sagrada Família  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels   borgencs , montesquiuencs ,    teianencs, urgellencs,  portellans,  barcelonins    ,    gitanos, aragonesos, asturians , ucraïnesos, russos , africans , castellans,   valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, pagesos. ramaders, pescadors,  menors no acompanyats,    ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

 

Comentaris