LA RENOVADA ESGLÉSIA DE LA MAREDEDÉU DE LES BESSES DE CERVIÀ DE LES GARRIGUES. LLEIDA.

 

Ceferí Rocafort i Sansó (la Pobla de Segur, Pallars Jussà, 1872 — la Pobla de Segur, Pallars Jussà, 1917) retratava l’any 1901, restes de l'església de Santa Maria de les Besses, Cervià de les Garrigues. Lleida


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/27804/rec/652

Llegia que aquesta construcció data de 1265 quan el bisbe de Lleida, Guillem de Montcada, autoritzà a construir una església, pel petit poble de Les Besses, ja que fins aleshores oïen missa a l'església del castell de Castelldàsens.

L'ermita es trobava pràcticament ensorrada fins a la seva restauració, feta als anys seixanta i acabada l'any 1973, que li ha donat una nova vida.

 Aleshores s'arranjà la teulada i els contraforts laterals i el campanar es feren de nou.


Actualment hi té lloc la celebració de l'aplec el diumenge de Pasqua de Pentecosta.

La parròquia va editar uns Goigs el 1985 per a venerar la Mare de Déu de les Besses.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2016/06/goigs-la-mare-de-deu-de-les-besses.html

La imatge de la Mare de Déu de les Besses, beneïda el 2013, ha estat reposada a l'església parroquial.

 És una talla actual feta amb fusta amb Maria que sosté besses de blat en una mà i a l'altra sosté a Crist amb actitud gens possessiva.

 L'Infant porta el volum de la Paraula i beneeix amb els dits creuats a la manera litúrgica grega.

Maria, amb ulls grans i profunds, amb una mirada que ve dins, de pura contemplació.


https://www.arquebisbattarragona.cat/2020/04/21/trenta-sise-dia-invoquem-maria-a-lermita-de-la-mare-de-deu-de-les-besses-a-cervia-de-les-garrigues/

   Que la Marededéu, mal dita Santa Maria, pels heretges que neguen el Concili d'Efes,    i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels cervianencs  , amazics,  illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Comentaris