SANT COSME, SANT DAMIÀ I SANT GRAU. SANT JOAN LES FONTS. LA GARROTXA

 

La Josefina Casadesús Bascompte, publica una fotografia de la capella dedicada a Sant Cosme, Sant Damià i Sant Grau, al Veïnat de Sant Cosme. Sant Joan les Fonts (Garrotxa)


La descripció en diu que és  un edifici d’una sola nau, absis semicircular a llevant, volta de canó i el campanar en forma de torre. Unida a la capella, i al costat de sol ixent, es troba la casa de l’ermità (avui deshabitada) però en bon estat de conservació. La porta d’accés al temple s’obre a la façana nord, amb la data 1929 pintada sobre la llinda. Aquesta construcció no segueix cap estil determinat. La capella de Sant Cosme va ser bastida durant el segle XVII. Recentment s’hi ha fet obres d’arranjament general i s’ha pintat la façana. Cèsar August Torras Ferreri (Barcelona, 5 de juliol de 1851 - 22 de juny de 1923) en parlar d’aquesta capella diu: “Ermita de Sant Cosme, prop del Coll y a mà dreta. És petita, sense particularitat en sa obra de fàbrica. En son interior posseeix unes antigues taules dignes d’interès”.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/10656

Mossèn Josep Maria Viñolas Esteva, publicava els Goigs :

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/06/goigs-sants-cosme-i-damia-beguda-sant.html

   Que  Sant Cosme, Sant Damià ,  Sant Grau,   i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels santjoanencs  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Comentaris