TENIU DADES DE L’AUTOR DE L’EDIFICI DEL SANTUARI DE SANT JOAN BAPTISTA DE L’ERM QUE DESAPAREIXIA CONSUMIT PEL FOC EL 20 DE DESEMBRE DE 1936?. MONTFERRER I CASTELLBÒ. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS.

 


M’agradaria  trobar dades de l’autor de l’edifici del  santuari i hostatgeria del municipi de Montferrer i Castellbò (Alt Urgell),  que fins  el 20 de desembre de 1936 , es trobava dins l’antic terme de Castellbò, al vessant esquerre de la vall del Romadriu.

Llegia ;  situat en un alt port de muntanya (1 700 metres altitud) al peu de l’antic camí que unia l’Alt Urgell amb el Pallars Sobirà. Molts altres camins confluïren en aquest lloc, que era sempre molt concorregut i famós en tota la comarca.

 Els orígens són desconeguts. Existia el 1208 i es trobava sota la protecció dels vescomtes de Castellbò; és tradició que aquell any Arnau de Castellbò hi portà el Sant Greal que es guardava a Besiers. Estava a cura d’un beneficiat i donats.

 L’església es reedificà al segle XVII, i tenia una gran casa i hostals entorn seu que formaven com un petit carrer.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/search/searchterm/sant%20joan%20de%20l'erm

 L’antic santuari fou incendiat el 20 de desembre de 1936.

Que Sant Joan Baptista i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels urgellencs,   rialpencs ,   ribetans, sitgetans,  santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Comentaris