TENIU IMATGES DE L’ESGLÉSIA DE SANT GENIS DE PALAU DE PLEGAMASN ANTERIORS A L’ALÇAMENT DELS MILITARS FEIXISTES ENCAPÇALATS PEL GENERAL FRANCO CONTRA EL GOVERN LEGÍTIM I DEMOCRÀTIC DE LA II REPÚBLICA?. PALAU SOLITÀ I PLEGAMANS.

 

A Catalunya tenim un tresor d’imatges :

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecag/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecin/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceco/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany


Mossèn Jaume Oliveras i Brossa (la Garriga, 13 de gener de 1877[1] - Barcelona, 6 de setembre del 1957) retratava  abans de 1936, Capella de Sant Genís. Antic conjunt parroquial de Plegamans



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceco/id/7795/rec/389

 

El castell o casa forta de Plegamans centrava la quadra de Plegamans; l'actual edifici té el seu origen al s XIV, però sofrí posteriorment diverses restauracions. . Al segle XV n'eren senyors els Vilatorta. Passà als Gualbes i als Clariana (Miquel de Clariana rebé el 1693 el comtat de Plegamans, títol que aviat fou canviat pel de comtat de Múnter) i als seus successors, els Sentmenat, que en tingueren la possessió fins el 1931

 

La parròquia de Sant Genís, que centrava una població disseminada, fou consagrada el 1121.

 

Edifici rectangular d'estil romànic, petit (8 X 5 metres), d'un sol espai i una sola planta. A la façana principal, porta d'arc rodó i un petit campanar.

 

El que es veu ara és una petita part del que va ser una església més gran, que es va cremar en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, durant la Guerra Civil; els fonaments de la qual estan soterrats i no es veuen.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-genis-de-plegamans-palau-solita-i-plegamans


L’única referència que tenia era que estava dins del “Centre Educatiu Els Castanyers”.

 

Vàrem pujar fins a la casa fortificada i/o Castell, i des de dalt vaig girar a l’esquerra, una vegada més seguia la meva intuïció, feia el primer trencall a la dreta , i entrava dins del recinte del “Centre Educatiu Els Castanyers”.

 

L’ermita de Sant Genis està en una petita elevació del terreny, l’estat general de conservació de l’edifici – malgrat fer-se servir avui per usos no religiosos – és força correcte.

 https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/32521


Recollia algunes imatges, com ho faria posteriorment amb el Castell. D’aquest darrer edifici he trobat imatges del Fons Salvany, i amic lectors m’agradaria trobar-ne alguna de Sant Genis abans de l’any 1.936. Sou pregat de fer-nos-les arribar al'email castellardiari@gmail.com 


Que  Sant Genis   i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels palauencs,  , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.


«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Comentaris