SANT CORNELI DE BUIRA. SARROCA BELLERA. PALLARS JUSSÀ.

 

L’ Àngels Peruchet, publica fotografies de l’església parroquial de Buira, poble ribagorçà al municipi de Sarroca de Bellera, a la comarca del Pallars Jussà.



Fins al 1972, però, formava part de l'antic terme de Benés, de la comarca de la Ribagorça sobirana.

L’enciclopèdia romànica ens diu ; edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó i coronada a llevant per un absis semicircular obert a la nau a través d’un arc presbiteral. La porta original, paredada i resolta en arc apuntat, s’obre en la façana sud prop de l’angle sud-oest. La porta actual, desclosa en la façana de ponent, és aixoplugada per un porxo, obert només en la façana sud, que allarga el volum de l’església cap a ponent.

En la façana sud, prop de l’angle sud-est, hi ha una finestra de doble esqueixada, molt esvelta, resolta en arc apuntat, de clara factura gòtica i executada, com la porta, amb dovelles de pedra tosca. A l’absis no hi ha cap finestra original i només rep llum per una lluerna rectangular.

L’aparell és de reble irregular, llevat de les zones ja esmentades de la porta i finestra de la façana sud.

Als costats nord i sud de la nau s’adossen sengles capelles rectangulars, construïdes en l’important procés de reformes que patí l’església, en el qual es redecorà el seu interior, se sobrealçà la nau, i també es construïren un cor a ponent i el porxo esmentat.

Aquestes reformes de datació imprecisa contribueixen a desfigurar un edifici construït amb gran senzillesa, seguint la tradició de l’arquitectura alt-medieval, però possiblement ja a la fi del segle XIII, o fins i tot posteriorment.

Ens agradarà rebre a l’email castellardiari@gmail.com imatges del interior, i si existeixen un exemplar dels goigs.

La festivitat de Sant Corneli, papa i màrtir, es celebra el 16 de setembre.

Espero que pugueu veure i llegir la publicació

FACHAVOX m’ha estirat les orelles, sembla que la recuperació del virregnat els ha esperonat a continuar perseguint la llengua catalana.

L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

https://www.eldiario.es/politica/llach-anc-tilda-mossos-herramienta-colonial-pide-reformar-generalitat_1_11595032.html

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

https://www.elnacional.cat/es/cultura/marc-pons-hitler-entregar-companys-franco_253509_102.html

Que sant Corneli  i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels pallaresos,  vilanovins,  camarasins ,  agerencs , pallaresos , viladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians ,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia, España, ..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


Comentaris