CAN TRINXERIA. OLOT. LA GARROTXA

 

Josep de la Trinxeria (Prats de Molló, 1630 - Barcelona, 1690) fou un dirigent pagès que dirigí la revolta dels Angelets de la terra,  contraris al domini francès sobre la Catalunya del Nord.

La revolta no va reeixir, els “ caïnites “  sempre som més,  i Josep de la Trinxeria va fugir i s'establí a Olot, tot i que es dona per segur que morí a França, probablement el 1689, durant una nova incursió guerrillera.

L’Ajuntament d’Olot va acordar el 9 de desembre de 1980 l'adquisició de Can Trinxeria per un import de 23 milions de pessetes.

L’any  1985 van caldre més de 13 milions de pessetes per al seu arranjament.

La casa-museu és al primer pis, o planta noble.

L’Olga Sacrest i Roca, retratava l’any 1985, Can Trinxeria d’Olot.


Joan Carles Panyó i Figaró (Mataró, Maresme, 1755 - Olot, Garrotxa, 1840) participà en la decoració de diverses esglésies d'Olot i d'algunes cases nobles, entre elles Can Trinxeria.

A la casa-museu hi trobem pintures murals de diversos autors, on destaquen les del mateix Panyó.

Aquestes pintures mostren des d'escenes de l'època fins a imatges mitològiques.

PESSEBRE DE LA CASA MUSEU CAN TRINXERIA D'OLOT

https://www.youtube.com/watch?v=-ZKSmftW7pE

El pessebre té representades diverses escenes evangèliques relacionades amb el naixement i la infància de Jesús, com l'Anunciació, la Visitació, l'Anunciata, la Presentació al temple, la Degollació dels Innocents i la Fugida a Egipte, el taller de Natzaret.

 La del Naixement, posada en un pla elevat de la cantonera del moble, és espectacular, amb una cinquantena d'àngels que envolten la representació del misteri, alguns dels quals porten instruments musicals i altres filacteris.

Les figures d'aquest pessebre són dissemblants pel que fa a la mida, les races i les èpoques representades, i en el singular paisatge, amb concrecions calcàries, pedra de Cogolls i flora artificial, hi tenen també cabuda pastors, llenyataires, soldats, caçadors, blanquers, personatges bíblics i animals domèstics de tota mena, a més de cases de pagès i fortaleses amb altes torres que donen a l'obra un aspecte fantasiós i magnificent. Al moble hi ha també figures sobre la passió i mort de Crist i uns espais, a manera de capelles, amb les imatges de sant Narcís i la Mare de Déu del Tura.

Olot, la Garrotxa, Girona,  Catalunya,  disposen – encara – d’un interessant Patrimoni Històric, que cal documentar amb rigor, i que és sens dubte el  nostre MILLOR  actiu .

Hi ha un públic per aquest turisme de “ cultura”  que espera amb ànsia poder gaudir de les “ ciutats humanes “ de Catalunya.

El turisme de sol, alcohol – i altres excessos – està bé, i molt bé a Barcelona i al litoral.

El món viu un moment especialment complicat, per aquesta raó,  aprofitem per deixar constància de les víctimes  del  genocidi jueu,  del tràfic de persones , del narcotràfic, de la corrupció endèmica i sistèmica, de la desatenció sanitària  i social que per manca de recursos econòmics - regalats pels " caïnites "  a les classes " altes" del REINO - ha fet augmentar a Catalunya la mortaldat i la morbiditat,   .... ,

 La reinstauració del virregnat  no és una bona noticia per a Catalunya

Senyor, teva és la venjança.

Comentaris