ESGLÉSIA DE MONTEIA/MONTELLA, ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. SALES DE LLIERCA. LA GARROTXA.

 

L’Olga Sacrest Roca, retratava l’any 1988, Església de Sant Miquel de Monteia o Montella, al terme de Sales de Llierca , a la comarca de la garrotxa.


https://calaix.gencat.cat/handle/10687/67054

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/67392

Catalunya ha de fer un reconeixements públic a la Olga Sacrest Roca, i a les persones que com ell han viscut per guardar-nos els records.

L’església de Sant Miquel de Montella és un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó de perfil apuntat, i capçada, a llevant, per un absis semicircular que s’obre a la nau a través d’un simple plec.

A l’absis s’obren tres finestres de doble esqueixada. A la paret de llevant de la nau hi ha una finestra, petita, en forma de creu grega. Dues finestres més, de la mateixa factura que les de l’absis, s’obren, una al mur de ponent, i l’altra al mur de migdia, al costat de la porta, adovellada, bé que actualment aquesta és, en part, tapiada, deixant pas a una porta rectangular.

A sobre el mur de ponent s’alça un petit campanar d’espadanya d’un sol ull, descentrat vers migjorn.

L’aparell és de grans carreus, ben tallats en filades irregulars. A l’interior de la nau es destaquen dos bancs de pedra que formen dos graons, els quals ressegueixen les parets laterals i el fris que hi ha al llarg de l’interior dels murs, a més de la paret que separa la nau del presbiteri, amb un pas estret al centre.

L’església de Sant Miquel de Montella és un bon exemple de l’arquitectura garrotxina de la plenitud del segle XII i del començament del segle XIII

Quan al topònim, Monteia, Montella :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=27128

https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/10/goigs-sant-miquel-ermita-de-monteia.html

Sales de Llierca  , la Garrotxa, Girona,  Catalunya,  disposen – encara – d’un interessant Patrimoni Històric, que cal documentar amb rigor, i que és sens dubte el  nostre MILLOR  actiu .

Hi ha un públic per aquest turisme de “ cultura”  que espera amb ànsia poder gaudir de les “ ciutats humanes “ de Catalunya.

El turisme de sol, alcohol – i altres excessos – està bé, i molt bé a Barcelona i al litoral.

El món viu un moment especialment complicat, per aquesta raó,  aprofitem per deixar constància de les víctimes  del  genocidi jueu,  del tràfic de persones , del narcotràfic, de la corrupció endèmica i sistèmica, de la desatenció sanitària  i social que per manca de recursos econòmics - regalats pels " caïnites "  a les classes " altes" del REINO - ha fet augmentar a Catalunya la mortaldat i la morbiditat,   .... ,

 La reinstauració del virregnat  no és una bona noticia per a Catalunya

Senyor, teva és la venjança.


 

Comentaris