LA TORRE DE SANT PERE. VALL DE BIANYA. LA GARROTXA

 

Llegia, Guillem Corona, que pertanyia a una família de la noblesa local, va fer construir aquesta casa en el segle XV després de l'adquisició de les  propietats dels Bianya, nissaga senyorial que havia viscut a l'estada del Puig, situada prop de l'església de Sant Pere.


Fotografia. Olga Sacrest i Roca.

L'any 1462, els remences, motivats per ressentiments i greuges, combateren a la casa dels Corona i la família va establir-se l'any següent a Prat de Molló, sense que deixés de titular-se senyors de la Torre de Bianya.

Esdevingué després propietat de famílies olotines i va passar finalment als Vayreda. El paisatgista Joaquim Vayreda Vila (Gerona, 23 de maig de 1843-Olot, 31 d’octubre de 1894) hi sojornava i, segons contà Enric Galwey García (Barcelona, 1864-1931) , s'inspirava en la serenitat de la rodalia per a les seves creacions artístiques.

La Torre, malgrat els afegitons fets en diferents èpoques, manté l'aspecte de casa forta. En la clau de volta de la porta, adovellada, hi ha l'antic escut dels Corona, format per dues corones. A la finestra situada damunt la porta i a la convertida en porta d'accés a la residència del masover es veuen restes dels arcs gòtics trilobats.

La casa havia tingut capella privada, de la que ens agradarà tenir noticia de l’advocació i si fos possible alguna imatge, si en teniu noticia feu-nos-ho saber a l’email castellardiari@gmail.com

Avui és un establiment de turisme rural :

https://latorredesantpere.wordpress.com/

La Garrotxa, Girona, Catalunya,  disposa – encara – d’un interessant Patrimoni Històric, que cal documentar amb rigor, i que és sens dubte el  nostre MILLOR  actiu .

Hi ha un públic per aquest turisme de “ cultura”  que espera amb ànsia poder gaudir de les “ ciutats humanes “ de Catalunya.

El turisme de sol, alcohol – i altres excessos – està bé, i molt bé a Barcelona i al litoral.

A la memòria de les víctimes  del  genocidi jueu,  del tràfic de persones, del narcotràfic, de la corrupció endèmica i sistèmica, de la desatenció sanitària  i social que per manca de recursos econòmics - regalats pels " caïnites "  a les classes " altes" del REINO - ha fet augmentar a Catalunya la mortaldat i la morbiditat,   .... ,

Senyor, teva és la venjança.


Comentaris