SANTA EUGÈNIA DE VEDRINYANS. SALLAGOSA. LA CATALUNYA SEGRESTADA PER LA REPÚBLICA FRANCESA

 

El Jordi Vila Junca s’arribava fins a Vedrinyans , poble situat al sud de Sallagosa, a la mal dita Alta Cerdanya,  a la Catalunya que ens furtaven dos reis malvats, i que no vol retornar-nos la França que presumeix  de republicana.

L’indret és esmentat per primera vegada amb la forma Vidinianos, en un document comtal del mes de maig del 1086.

És citat com a afrontació d’una donació de tres masos, situats en el terme d’Er, feta pel comte Guillem I de Cerdanya, la seva esposa Sança i el seu fill Guillem, al capítol i al bisbe d’Elna.

La capella actual advocada a Santa Eugènia ,és  de forma rectangular sense absis diferenciat, amb un senzill campanar d’espadanya d’un sol ull, restaurat l’any 1827.


Ens agradarà rebre'n imatges del interior a l'email castellardiari@gmail.com i si existeixen els Goigs que es cantaven a la capella. 

 La data del 1749, inscrita sobre la porta d’entrada, a ponent, indica segurament el moment en què fou construïda l’església actual.

 No sabem res d’un edifici anterior, d’època medieval.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-eugenia-de-vedrinyans-sallagosa

La mateixa advocació té l’església parroquial de Sallagosa :

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/10/santa-eugenia-de-sallagosa-la-catalunya.html

Quan al topònim:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=46101

L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

https://www.eldiario.es/politica/llach-anc-tilda-mossos-herramienta-colonial-pide-reformar-generalitat_1_11595032.html

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

https://www.elnacional.cat/es/cultura/marc-pons-hitler-entregar-companys-franco_253509_102.html

Que Santa Eugènia    i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels catalans segrestats per la República francesa,   pallaresos ,  nargonins ,  gavanencs ,  vigatans ,   taradellencs ,  gurbetans ,   masiencs ,      riuprimerencs , osonencs,  moianesos,  vilanovins,  camarasins ,  agerencs , pallaresos , viladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians ,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia, España, ..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

els catalans i l’església Ortodoxes cristianes, celebràvem EL DIA 8 DE SETEMBRE  la festivitat de les Marededéu “ trobades”,  al REINO, continuen celebrant – cada dia -  les “ perdudes”  LA VIRGEN DEL LAWFARE, NUESTRA SEYORA DEL NARCOTRÁFICO, NUESTRA SENYORA DE LA CORRUPCIÓN, i creixen per moments els membres de la COFRADIA DE ESPOLIADORES DE CATALUNYA

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

María Isabel Perelló Doménech (Sabadell, Barcelona, 18 de març de 1958) ha estat escollida Presidenta del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, del Reino de España,  fent un clar oxímoron, se la qualifica de “ progressista “ .  Si aconsegueix que el seu col·lectiu faci la feina per que la se’ls retribueix generosament,  ja serà un miracle. 

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 



Comentaris