VISITA AL MARQUET DE LES ROQUES. SANT LLORENÇ DE SAVALL

 

Al Cohèlet (Eclesiastès) trobareu ; tot té el seu moment, sota el cel hi ha un temps per a cada cosa.

https://www.bci.cat/biblia/capitol/819

Al mati d’aquest diumenge 20.10.2024 tocava assistir, retratar i fer la crònica de la BALLADA COUNTRY A FAVOR DE L’ASSOCIACIÓ CONTRA EL CÀNCER. CASTELLAR DEL VALLÈS

https://espaicountry.blogspot.com/2024/10/ballada-country-favor-de-lassociacio.html

Anàvem a Sant Llorenç Savall, al Restaurant Cal Ramon, a la Plaça Major, 11 – 08212

https://www.tripadvisor.es/LocationPhotoDirectLink-g4226691-d6485562-i161331104-Cal_Ramon-Sant_Llorenc_Savall_Catalonia.html

Desprès de dinar ens arribàvem al Marquet de les Roques, masia   originàriament agrícola i posteriorment residencial, ara propietat de la DIPUTACIÓN PROVINCIAL DE BARCELONA.

El cos principal de la casa és el mas d'origen medieval del Marquet, i conserva un portal adovellat i finestres decorades i datades d'època moderna.



La resta de l'edifici, el cos de ponent, és de gust historicista-modernista, sobretot amb obra de maó vist, teulades de rajola vidriada i escultures, obra de l'arquitecte sabadellenc Juli Batllevell Arús (Sabadell, 1864 - Barcelona, 20 de setembre de 1928)

A la part de llevant hi ha adossada la masoveria.

Disposa d’una capella advocada a Sant Roc, on tenien drets els veïns de la contrada i tradicionalment es deia missa el dia del Sant, d’ençà que ha passat a  mans de la DIPUTAVIÓN PROVINCIAL DE BARCELONA, no tinc constància de que aquests drets “ tradicionals” s’hagin respectat.


La masia havia estat seu d’actuacions musicals.

Deixava el vehicle a l’aparcament creuava el pont, i pujava fins a la masia, tornàvem a l’aparcament pel camí.



La pertinença del Marquet i els seus terrenys  a la DIPUTACIÓN DE BARCELONA, em feia sentir com un palestí de Gaza.

 Ens agradarà rebre a l’email  castellardiari@gmail.com  els Goigs de Sant Roc de Montpelier, patró de Vall d’Horta, que es venera a la capella del Marquet de les Roques, parròquia de Sant Llorenç Savall.

N’era autor Joan Oliver Sallarès. Pere Quart (Sabadell, Barcelona, 29 de novembre de 1899 - Barcelona, 18 de juny de 1986)

La mètrica dels goigs s’aparta dels versos octosil·làbics que són els tradicionals en aquesta composició

Sant Llorenç Savall, el Vallès Occidental  sobirà  , Catalunya,  disposen – encara – d’un interessant Patrimoni Històric, que cal documentar amb rigor, i que és sens dubte el  nostre MILLOR  actiu .

Hi ha un públic per aquest turisme de “ cultura”  que espera amb ànsia poder gaudir de les “ ciutats humanes “ de Catalunya.

El turisme de sol, alcohol – i altres excessos – està bé, i molt bé a Barcelona i al litoral.

El món viu un moment especialment complicat, per aquesta raó,  aprofitem per deixar constància de les víctimes  del  genocidi jueu,  del tràfic de persones , del narcotràfic, de la corrupció endèmica i sistèmica, de la desatenció sanitària  i social que per manca de recursos econòmics - regalats pels " caïnites "  a les classes " altes" del REINO - ha fet augmentar a Catalunya la mortaldat i la morbiditat,   .... ,

 La reinstauració del virregnat  no és una bona noticia per a Catalunya

La "lluita" per assolir el campionat d'estultícia i corrupció del REINO DE ESPAÑA, tapa les llistes de " desesperació" en l' àmbit sanitari, els retards injustificables en atendre als més febles en l'àmbit social, els gravíssims problemes de tantes famílies per  trobar un aixopluc, i la creixent misèria que assoleix proporcions pandèmiques.  

Senyor, teva és la venjança.

 

Comentaris