IN MEMORIAM. CAPELLA DE SANT ROC A MIRALPEIX. TIURANA. LA NOGUERA.

 

Maria Carme Vidal i Torruella – de la que ens agradarà rebre dades biogràfiques a l’email castellardiari@gmail.com -  retratava l’any 1983, Capella de Sant Roc , de MIralpeix, Tiurana . La Noguera. (Desapareguda)


https://calaix.gencat.cat/handle/10687/81897

Sant Roc era una capella feta amb pedra de carreus, de planta quadrada i una sola nau. La façana tenia la porta d'accés d'arc de mig punt, a la pedra clau hi havia la data de 1772, damunt de la dovella clau hi havia una petita finestreta. A la façana hi havia també una espadanya de petites dimensions amb una campaneta, damunt l'espadanya hi havia una creu. La teulada era de doble vessant. Per accedir a la capella s'havia de pujar dues escales

Sant Roc era l'únic lloc religiós que hi havia dins el recinte del poble de Miralpeix, ja que l'església parroquial de Santa Maria de Cluella estava molt apartada del poble i es trobava en estat molt ruïnós.

A la capella de Sant Roc tan sols s'hi deia missa el dia del Sant, la gent de Miralpeix acudia al poble de Tiurana, molt a prop.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2021/10/goigs-sant-roc-capella-del-poble.html

L’església catòlica feia una tasca excel·lent en l’àmbit educatiu, a la llengua catalana, el mot escolà – el que va a l’escola – es fa servir també per designar a les persones que ajudaven al prevere en les celebracions litúrgiques.  Vindrien desprès de les Ordres Religioses, femenines i masculines, i només aleshores, davant el que estimaven un risc per a la seva continuïtat, les elits polítiques comencen a desplegar una xarxa pública d’ensenyament, que  dia d’avui 2 de novembre de 2024, no aconsegueix – encara – donar servei a tot el territori.

Avui, 2 de Novembre de 2024, els catòlics recordem als que ens han precedit en el retorn a la casa del Pare Celestial.   En el meu cas, recordo excel·lents professors i persones a l'Escola Pía de Sabadell. 

https://relatsencatala.cat/relat/in-memoriam-de-la-casa-del-carrer-garcilaso-on-hi-havia-el-menjador-dels-pobres-de-lescola-pia-de-sabadell/1074225

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/06/el-tema-de-lensenyament-del-catal-mha.html

El desastre del País València,  ha fet desaparèixer de les portades la noticia de la " quota genocida"  de l'exercit jueu, de les morts al mar, d'Ucraïna, ..., està clar però, que a l'inefable  Carlos Arturo Mazón Guixot (Alicante, 8 de abril de 1974)  se'ls han d'exigir responsabilitats. 



Ah!, algú li hauria de dir que es tregui l'armilla "immaculada"  .

Que no  pot esperar res dels " amics" del Alberto Nuñez Feijóo (Orense, 1961), sembla que ja se'n ha adonat. 

Senyor, allibera'ns de tanta estultícia i corrupció, amén ! 


Comentaris