ESGLÉSIA PARROQUIAL D'ARGOLELL, ADVOCADA A SANTA EUGÈNIA. LES VALLS DE VALIRA. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS

 

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/12/argolell-i-arduix-alt-urgell-catalunya.html

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-eugenia-dargolell-anserall

https://www.caminapirineus.com/ca/@@place/esglesia-santa-eugenia-argolell

La retratava A. Moras, l’any 1983

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/15844





Edifici romànic d'una nau, coberta a cel ras, amb absis semicircular sobrealçat. És una construcció rústega de pedres unides amb fang. La portada és adovellada i s'obre al mur N. El campanar, de planta quadrada, és d'època més tardana. Originàriament estava decorada, a l'interior, amb unes pintures murals les restes de les quals es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Ens agradarà, si existeixen,.  rebre un exemplar dels Goigs a l'email castellardiari@gmail.com 

Hem demanat a Patrimoni Gencat – que no fa constar A. Moras, en la llista d’autors - ,  a l’Arxiu Nacional de Catalunya , al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) , al Bisbat d’Urgell,..,  dades del fotògraf/a A.Moras, que durant la dècada dels anys 80 del segle XX, duia a terme una excepcional tasca a la comarca de l’Urgell sobirà;   no en sabem res, i  necessitem dades, nom, cognom matern, lloc de naixement traspàs - si s’escau – d’aquest fotògraf/a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , per descomptat si en teniu noticia sou pregats de fer-nos-la arribar.

Em deixaven un comentari; l’Antonio Moras Navarro, q.e.p.d,

Agrairem infinitament  la tramesa a l’email castellardiari@gmail.com de qualsevol dada biogràfica  de l’Antonio Moras Navarro, al que li deu la comarca de l’Urgell sobirà un reconeixement explícit per la gran tasca que desenvolupava en l’àmbit del Patrimoni històric.

Quan al topònim, Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 — Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) deia ; El mot URGOL era ja adjectiu 'insigne, excel·lent'; i URGÒLI (d'on el nostre orgull > , cast, orgullo) n'era l'abstracte amb el significat d’excel·lència

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=3676

Argolell al segle XIX havia format municipi independent i comprenia a més el poble d'Arduix

El terme de les Valls de Valira és  segon més gran en extensió 171,3 km² , de tota la comarca, s’assolia el sostre demogràfic la cens de 1857 amb 2190 ànimes, i es tancava l’exercici 2024 amb 810 habitants de dret.

El mestre Enric Sànchez-Cid

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/03/ermita-del-feners-i-mare-de-deu.html

Havia aconseguit  retratar  la imatge de la Mare de Déu, i  explica que el topònim fener, fa referència a un terreny on l’aigua aflora sense veure’s un punt concret per on ho faci, el diccionari català valència balear,  defensa que  etimològicament  deriva del llatí *fenarĭu, ‘lloc poblat de fenàs’.

 


Ens agradarà, si existeixen,.  rebre un exemplar dels Goigs a l'email castellardiari@gmail.com 

 Que la Marededéu i Santa Eugènia elevin a l'Altíssim la pregaria del poble català per assolir la seva llibertat nacional.

Comentaris