IN MEMORIAM DELS MAS DEL LLAURADOR I LA SEVA ESCOLA. VALLJUNQUERA. EL MATARRANYA. TEROL

Llegia a; http://teruelprofundo.blogspot.com/2013/06/mas-del-labrador-matarrana.html

De la nacional N-232 que passa per Alcanyís en direcció a les platges de Castelló surt un ramal a l'altura de les Vendes de Valdealgorfa que, per la nacional N-420, ens porta a les platges de Tarragona. Prenent aquesta última carretera, al  poc d'abandonar les Vendes és impossible no veure a la nostra dreta, sobresortint per entre els arbres, la torre d'una església.

Es tracta del despoblat de Mas del Llaurador / Mas del Llauradó, un petit nucli urbà ara en ruïnes , que va arribar  però, a ser municipi independent durant el segle XIX.

Segons el Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar (Madrid, 1845-50) , de Pascual Madoz Ibañez (Pamplona-Iruñea 1806 - Gènova 1870) es componia "de 20 cases de mitjana construcció formant cos de població, amb carrers còmodes, planes i ben empedrats" .

Els intensos bombardejos que va patir  al llarg del conflicte bèl·lic que s’iniciava amb la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,  van produir danys de gran importància,  alhora que  l’asfixia econòmica que la dictadura va aplicar al món rural, va  propiciar  l’abandonament del lloc entre els anys 1950 i 1960,; en l'actualitat   omes hi ha podreu veure cases quasi derruïdes entre la densa mala herba que s'ha apoderat dels carrers.

Queda en peu, i ben a peu, l'església de Sant Joan Degollat, s’explica  aquest fet  perquè entre altres raons – la dictadura i l’Església  nacional catòlica van anar SEMPRE del bracet -  i perquè tots els mesos d'agost s’hi celebra un romiatge.


Fotografia. Raul Pastó Ceballos 

Quan us apropeu per aquí, alceu la vista per la façana principal de l'església fins a trobar l'element singular que conté: un doble rellotge de sol amb marcs blaus i ple de petits forats, potser com a resultat de trets en el transcurs del conflicte bèl·lic que s’iniciava amb la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.


Fotografia. Raul Pastó Ceballos 


Fotografia. Raul Pastó Ceballos 

L’escola i els escolans del mas del Llaurador ; record d’aquell país que la dictadura franquista desfeia com un sucre en terròs.

Comentaris