MONESTIR DE MONTSERRAT. FORNOLS. EL MATARRANYA. TEROL

 El Raul Pastó Ceballos publicava fotografies del Santuari de Monserrat  de Fórnols. A la comarca del Matarranya, que havia format part del bisbat de Tortosa, no hi ha gaires dades a la xarxa d’aquest monestir enclavat a la part alta d'una val que acaba als peus de el nucli urbà de Fórnols.

Es tracta d'un conjunt de construccions entre les quals es troben l'església, el claustre i diverses dependències al seu voltant i un pou.

L'església es troba situada a l'extrem nord-oest del conjunt, presenta una sola nau amb capella adossada a el mur nord, el temple s'obre a flanc nord de l'claustre de el qual es conserven els flancs sud i part de l'est, oest i nord; en l'extrem nord-est es conserven la casa del mitger, a la qual s'accedeix des del pati. L’Església és gòtica, començada al segle XIV i es va anar modificant i ampliant en els segles XVII i XVIII. És d'una sola nau amb tres trams (el primer amb el presbiteri i una capella lateral, el segon amb la porta de l'església a una banda, donant a el claustre, i l'últim amb un cor elevat).

Té un campanar de cadirat a què s'arriba per una escala de cargol des del cor. Es cobreixen amb cúpules amb petxines la capella major i la lateral, el cor amb volta de canó apuntada i el tram central de la nau amb Volta de creueria.

 El claustre i les altres dependències formen una planta irregular degut als successius afegits. El claustre té dos pisos i només té galeries en tres costats.



No hi ha cap dada de l’escut situat damunt de la porta.

http://www.sipca.es/censo/7-INM-TER-019-105-001/.html#masinfo

Fórnols, antigament documentat Furnols (segle XII), prové del llatí FURNULOS, diminutiu de FURNOS ‘forns’, potser en el sentit de ‘coves en forma de forn’.

Sembla que desprès d’anys i anys, el GOBIERNO DE ARAGÓN,  deixarà de posar pals a les rodes, per recuperar la toponímia d’aquesta comarca.  Ens complau llegir-ho, encara que “obras son amores, que no buenasrazones”, oi?

Comentaris