ESGLÉSIA D’AIXIRIVALL, ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT PERE. PARRÒQUIA DE SANT JULIÀ DE LÒRIA. ANDORRA

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó local  RENOVABLE/REVISABLE  “,  en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

M’enviava fotografies de l’església advocada a l’apòstol Sant Pere,  d’ Aixirivall , nucli de població del Principat d'Andorra situat a la parròquia de Sant Julià de Lòria. L'any 2009 tenia 816 habitants.









Llegia; Sant Pere d'Aixirivall és una església barroca de tradició romànica malgrat ser construïda entre els segles XVII i XVIII.


Està situada al bell mig del poble d'Aixirivall dins la parròquia de Sant Julià de Lòria. Ha estat declarada Bé d'interès cultural.

 

Té una planta rectangular i adaptada al pendent de la muntanya amb la nau coberta amb encavallades de fusta i el campanar d'espadanya amb finestral de mig punt. A l'interior de l'església es conserva un retaule barroc dedicat a Sant Pere.


Hi ha expressions com “església barroca de tradició romànica”, o  “ pedres romàniques” ,..., que més enllà de ser una filfa, des del meu particular punt de vista, son “ palla” , allò que, en un llibre, en un discurs, etc., és més aviat sobrer.


La visitaven  la “ parella romànica” que en publicaven la seva impressió :

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/05/sant-pere-daixirivall-sant-julia-de.html


El terme parròquia emprat com a sinònim de terme o municipi és equivoc,  l’església d’una comunitat cristiana/catòlica es coneix com “ parroquial”, està clar que hi ha diferents “categories” de parròquies,  això però no li treu aquesta condició a la església  que és sufragània.


Del topònim no en diu res EL NOMENCLÀTOR D’ANDORRA: UN PROJECTE INTERDISCIPLINARI PER A LA CONSOLIDACIÓ DE LA TOPONÍMIA ANDORRANA , del  Xavier Rull Muruzàbal, del Departament de  Filologia Catalana de la  Universitat Rovira i Virgili.


Ens agradarà rebre’n una explicació, els topònims acostumen a ser descriptius, a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

 


 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  afegim la intercessió de l’Apòstol Sant Pere - que es va considerar indigne de morir com Jesús – davant l’Altíssim   ,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

 

 

Comentaris