VISITA A MARTORELL. IN MEMORIAM DE L’EDIFICI DE LA CASERNA DE CAVALLERIA. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

 

Creuava el Pont del Diable i passava de la comarca del Vallès Occidental, a la comarca del Llobregat jussà,  tot just quasi al final  del pont coincidia a un senyor que estava assentat i que m’explicava que havia estat taxista,  que  viu al Papiol, i que ha vingut caminant,  cosa que ha de fer per qüestions de salut, parlàvem una estona de les limitacions que sens han imposat amb la Covid.19, advertia que tothom n’està molt cansat  -  per dir-ho d’una forma políticament correcta -, li explicava que venia a retratar façanes esgrafiades, en aquest art, Martorell és una “ potència mundial”, i ens acomiadàvem.

Retratava l’edifici de la Caserna  :




https://museuslocals.diba.cat/museu/2777623


Llegia un xic de la història de l’edifici que acollia  -  a contracor-  la  Caserna de Cavalleria de Martorell.


L'Ajuntament projectà la construcció d'un edifici de nova planta a una peça de terra denominada Camp de la Creu, fora de les muralles de la Vila i a les cruïlles de camins del Pont del Diable i el Congost.


L'obra, que es va iniciar el 1731, va anar a càrrec del mestre d'obres martorellenc Antoni Sausens agradarà tenir noticia del cognom matern, i el lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com - , seguint els plànols dissenyats pels enginyers militars.

 

La nova caserna disposava de planta rectangular, una capacitat per a 600 homes i una superfície de 1.050 metres quadrats distribuïts en planta baixa i pis.


 La part baixa era destinada a les quadres i els serveis, i la segona planta a dormitori. La porta d'accés era orientada a migdia i era presidida per l'escut de la vila (actualment conservat al Museu Municipal Vicenç Ros).

 

El 1962, després de la reconstrucció del Pont del Diable, i la urbanització del seu entorn, l'edifici de l’antiga caserna serà valorat com un element indissociable de la imatge del pont, perpetuada en els dibuixos i gravats dels viatgers il·lustrats i romàntics dels segles XVIII-XIX.  Dissortadament  tret de l'ala est de l'edifici, la resta ja era irrecuperable.

 

El març del 2008 l'edifici de l'antiga caserna va desaparèixer degut a greus afectacions estructurals que van obligar a enderrocar-lo. Just un mes després l'Ajuntament de Martorell va decidir construir un edifici de nova planta per convertir-lo en el nou Centre d'Interpretació del Martorell, el qual es va inaugurar el passat abril de 2012. Ens agradarà tenir noticia de l’autor, nom, cognoms, lloc i data de naixement ,.., a l’email castellardiari@gmail.com

 

A l'espera del projecte museològic i museogràfic que donarà contingut al CIPH, de moment s'hi ha traslladat l'exposició monogràfica que hi havia a l'Espai Sant Bartomeu-Pont del Diable, instal·lada a la segona planta.

 

Feta la feina,  continuava fins a la Plaça de la Creu,  en el meu recorregut transitaria pels carrers de Pere Puig, d’Anselm Clavé, la Plaça de la Vila,  el carrer de Francesc Santacana, i tornada novament fins al punt d’arribada.


https://turisme.martorell.cat/itineraris-culturals/itinerari-dels-esgrafiats/


No trobada dades d’alguns edificis notables situats al entorn de la Plaça de la Creu de Terme.  Agrairem la vostra col·laboració a l’email castellardiari@gmail.com









Cuideu-vos molt, l’especulació amb les vacunes feta per uns i altres, fa preveure que almenys a Catalunya, els terminis es podrien allargar més enllà del 2021.


Madrid – que no actualitza les dades de forma regular - reconeixia 22.214 víctimes:

 https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210223_cam_covid19.pdf


Catalunya, on en TOTES les funeràries hi ha almenys un periodista per deixar constància de la mortaldat que pateixen les  files “separatistes” , les víctimes des de l’inici de la pandèmia són 20.512 .

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


El "laissez faire, laissez passer"  que s’ha practicat – i es practica  - al REINO DE ESPAÑA, ha comportat que percentualment sigui el lloc del món amb més víctimes.


Comentaris