IN MEMORIAM. LES ESCOLES PUBLIQUES DE CELRÀ ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. EL GIRONÈS

 

Llegia que les sales de les antigues escoles de Celrà s'han utilitzat com a seu d'activitats culturals, educatives i socials d'ençà que van passar a mans municipals.





Van acollir la primera versió de l'emissora municipal Ràdio Celrà, a principi dels anys 90, van formar part de la primera Escola Municipal de Dansa del municipi i, actualment, s'hi desenvolupen activitats fixes, com el servei de Centre obert i altres d'esporàdiques, organitzades pel mateix ajuntament o les entitats que ho sol·liciten.


A la planta baixa també s'hi troba el centre de roba de segona mà L'Armari.


L'edifici va ser la seu de les escoles de Celrà entre 1934 i 1976, fins a la inauguració de l'escola L'Aulet.


Durant el segle  XIX les escoles estan situades a la "Casa Cortey" i després en d'altres cases del poble "Cal Quel Sabater".


L'any 1919 es crea una comissió per a la construcció de les Escoles Públiques, la casa de mestres, l'Ajuntament i el Jutjat. Però en els anys 20 les escoles segueixen itinerant per diferents edificis de lloguer.


L'any 1929 la Junta Local d'Instrucció Pública demana a l'Ajuntament la construcció d'un edifici escolar. Però la iniciativa no prospera.

 

L'any 1934 l'Escola de Nens s'ubica al primer pis de l'edifici de "La Cooperativa" on funciona durant 40 anys, amb el parèntesi de la guerra, quan es trasllada a diversos emplaçaments.


Paral·lelament existeixen nous intents no reeixits de construir un edifici escolar.

 

L'any 1968 l'Ajuntament compra el terreny conegut com de l'Aulet per a la construcció de les Noves Escoles més l'habitatge dels professors, segons el projecte de l'arquitecte municipal Màrius Soler – ens agradarà tenir noticia del cgonom matern, i del lloc i data de naixemebt i traspàs a l’email  castellardiari@gmail.com- . Projecte no realitzat.

 

L'any 1973 Celrà s'inclou en el programa de construccions escolars amb un centre d'EGB de 16 unitats, però sense habitatge pels mestres. Projecte redactat per l'arquitecte Joan Tarrús Galter ( Girona, 1945 )  amb l'artista Narcís Comadira Moragriega (Girona, 22 de gener de 1942)  .


L'any 1974 s'aprova el projecte millorat i les obres s'acaben el 1977. "Després de més de 120 anys (..) d'intents municipals per dotar al poble d'un merescut i necessitat edifici escolar, el mes de setembre de 1976 (..) es van inaugurar les noves escoles.




Obra de Jordi Bosch Genover  i Joan Tarrús Galte , 1974-1976. Direcció d'obres: J. M. Gener.


Ens cal l’ajuda de TOTS els catalans, la recerca de la memòria històrica és un tasca col·lectiva, volem documentar TOTS ELS EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA, esperem les vostres fotografies i comentaris a castellardiari@gmail.com


Catalunya us ho agrairà


 No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19;  confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

 

Cuideu-vos molt, Madrid reconeixia 22.803. (T víctimes de la Covid.19

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210312_cam_covid19.pdf

 

Catalunya des de l’inici de la pandèmia 21.000

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/

 

El "laissez faire, laissez passer" practicat des del nacionalsocialisme, ha situat el REINO DE ESPAÑA com a campió mundial indiscutible pel que fa al nombre de  víctimes

Comentaris