QUE EN SABEU DE L’EDIFICI QUE ACOLLIA L’ESCOLA PÚBLICA DE JOANETES?. LA VALL D’EN BAS. LA GARROTXA.

 

De Joanetes  en diu l’enciclopèdia de “Barcelona”:


Poble del municipi de la Vall d’en Bas, Garrotxa.


Situat a l’esquerra de la riera de Joanetes , és format per un grup de cases (la població és en gran part disseminada) al voltant de l’església parroquial de Sant Romà, que havia estat possessió del monestir de Sant Joan de les Abadesses, de construcció moderna i que conserva alguns capitells romànics.


El lloc és esmentat ja al segle  IX; formà part del vescomtat de Bas.


Formava un municipi independent fins el 1968.


L’antic terme comprenia, a més, el poble de Falgars d’En Bas, el veïnat de Can Trona i la masia i església de Pujolriu.


Els amics de Wikipedia en diuen alguna cosa més :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Joanetes


Ni uns, ni altres però, diuen una paraula de l’edifici de l’escola anterior a la dictadura franquista, de la que tampoc l’Ajuntament en dóna cap informació, pensem que els nascuts a Joanetes, a la Vall d’en Bas, a la Garrotxa , i a Catalunya , en voldríem saber  més coses, oi?. .




També, també, qui en va ser l’autor de l’edifici.


La síndrome d'Estocolm  és una patologia difícil d’eradicar en les comunitats que han patit i pateixen prohibicions i limitacions.


A Catalunya l’educació des d’abans de la Mancomunitat era una de les màximes preocupacions  de la ciutadania, i àdhuc de l’església, recordeu que en la nostra llengua, el terme escolà, fa referència alhora al que ajudava al  prevere en les cerimònies litúrgiques – en llengua castellana, MONAGUILLO - , i també al qui assisteix a l’escola.


Esperem rebre a l’email castellardiari@gmail.com  imatges i dades dels edificis escolars de Catalunya, anteriors  i coetanis – en força ocasions – amb la maleïda dictadura franquista.


Catalunya us ho agrairà.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.




Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  afegim la intercessió de Sant Romà  ,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Comentaris