IN MEMORIAM. SANT JAUME D’ESCARDACS. URTX. FONTANALS. LA CERDANYA JUSSANA. GIRONA

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?


En la seva visita a Escardacs no trobava cap vestigi de l’antiga església advocada a l’apòstol Sant Jaume, avui desapareguda  que havia estat sufragània  de la parròquia de Santa Eulàlia d’Estoll.


Carles Puigferrat i Oliva ( Tona, Osona, 1968 )  i Maties Delcor Alexis (Palau de Cerdanya, 1919 — Montpeller, 20 d'agost del 1992, n’escrivien a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0704401be.xml


L’església de Sant Jaume, al veïnat d’Escardacs, estava situada , a llevant de Can Pep, al costat del camí del Vilar d’Urtx.

 

Vers el 1850 l’Ajuntament autoritzà els amos de Can Cornet a utilitzar-ne les pedres per a la construcció d’un porxo.


Cal cercar l’esment més antic d’aquest temple en la seva acta de consagració del 2 de juny de 913. El bisbe Nantigís consagrà l’església a petició del sacerdot Guadamir i de tots els parroquians que, segons el document, l’havien fundada. El prevere Guadamir dotà l’església, ensems amb Igila i Sunifred, amb terres i prats, dels quals hom indica les afrontacions. També d’altres persones feren llegats. Tot i que potser, bé que no és del tot segur, tingué caràcter parroquial en un primer moment, més endavant el degué perdre.


No apareix com a parròquia a les visites arquebisbals de 1312-14.


El C.O.A.C de Girona no disposa quasi d’informació del Patrimoni de Fontanals :

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Fontanals+de+Cerdanya&page=1&pos=1


La fotografia del Jordi Vila Juncá retrata un dels ídols que substituïen el culte al Déu únic.   




Llegia que Escadarcs està format per cases antigues, la majoria abandonades o en procés de ser-ho, on la població activa que hi viu es dedica al sector primari.


La resta de cases són noves cases adossades exclusives per a segona residència. El totxo, substituïa el culte al Citroën.


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació, recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

Comentaris