MAUSOLEU DELS BARONS DE RIBELLES. VILANOVA DE L’AGUDA. LA NOGUERA.

 

Sortíem el Pere Albert Carreño i l’Antonio Mora Vergés  - en aquesta ocasió no ens acompanyaria el Juan Navazo Montero, quines habilitat trobaríem molt a faltar durant tot el dia -   de Sant Llorenç Savall passats alguns minuts d’un quart de nou, per endavant  més de 100 quilometres fins a la nostra primera destinació,  Vilanova de l’Aguda a la comarca de la Noguera.


Ens aturàvem a Ribelles, on no podíem, com si havia fet  el Jordi Contijoch Boada, l’any        2009, accedir al Cementiri, en el que es troba el Mausoleu dels Barons de Ribelles,  edifici format per un petit atri d'accés i un espai absidiat de planta octogonal, amb una girola en la que es troben els sepulcres dels senyors.









Encara hi ha, després de les mutilacions de la guerra i postguerra, algunes restes de forja de ferro a la part de l'altar.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=22376




Únicament és possible retratar-lo des de fora.

 

Del Castell, en un lamentable estat, em fèiem una crònica :

https://www.segre.com/noticies/lectura/reportatge/2021/01/31/una_ruina_monumental_124675_1677.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/07/perill-desfondrament-el-castell-i.html


Sembla però, que l’Església de Santa Maria – que havia estat parroquial – es salvava de l’abandó i la incúria, atenen el que escriuen Joan-Albert Adell i Gisbert (Barcelona, 1955) i el Josep Tugues i Baró, a :

Edifici recentment restaurat, l’interior del qual havia estat objecte d’importants reformes.



https://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_de_Ribelles


Per l’exterior és totalment englobat per les construccions del castell, especialment per la massissa torre de l’angle nord-est.




La seva estructura és d’una sola nau, coberta amb voltes de quatre punts, que substitueixen el sostre original resolt amb volta de canó, de la qual queden alguns vestigis de l’arrencada.


La nau és capçada a llevant per un absis semicircular, obert mitjançant un estret arc presbiteral.


La porta, que no correspon a l’obra original, s’obre a la façana de ponent, i a la façana sud hi ha dues finestres de doble esqueixada, com la del centre de l’absis. A la façana de ponent hi ha una quarta finestra, molt transformada.

 

L’element més vistent, especialment després de la restauració, és la façana de l’absis on, sota un ràfec de formigó, es desenvolupa una decoració de tipus llombard, formada per arcuacions en sèries de dues entre lesenes, que arrenquen d’una alta socolada que reposa sobre un primer sòcol, adaptat a la roca.

 

Els paraments són formats per carreuons ben escairats, disposats molt ordenadament en filades uniformes, que posen en evidència que és una obra del segle XI, plenament integrada a les formes arquitectòniques i constructives de l’arquitectura llombarda


https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1744801.xml


Pensem que Ribelles, Vilanova de l’Aguda, Oliola,..., la Noguera, tenen malgrat l’estultícia d’uns i l’espoli dels altres, un riquíssim patrimoni històric, que amb l’ajuda del Consell Comarcal, la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya ,..., s’hauria de posar en valor.

 

https://pedresvistes.wordpress.com/2012/11/04/ribelles-de-castell-de-frontera-a-conjunt-romantic-del-segle-xix/

Comentaris