SANTA MARIA DE TOLUGES. A LA CATALUNYA CAPTIVA

 

El Joan-Pere Pujol publica una fotografia de l’Església de Toluges,  poble i comuna nord-catalana de Toluges, a la comarca del Rosselló a  la mal dita Catalunya del Nord.




Recordem que d’ençà de l’anomenat des del REINO DE ESPAÑA, tractat dels Pirineus, l’aleshores REINO DE FRANCIA, ara REPÚBLICA FRANCESA excel·lia en l’aplicació de càstigs als catalans que persistien en mantenir la seva llengua i la seva cultura.

 

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/02/histories-del-bon-deu.html


Tots els que participaven en aquelles accions criminals estan maleïts davant de Déu.


Pere Ponsich i Rondes (Perpinyà, Rosselló, 14 de febrer del 1912 - 23 de desembre del 1999) escriu de Santa Maria de Toluges, a : https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1441901.xml


Santa Maria és una església romànica, originàriament de nau única, capçada a llevant per un absis semicircular, al centre del qual s’obre una finestra de doble esqueixada. Coberta de fustam al segle XI, s’hi bastí una volta de canó sobre arcs formers al segle Xll. També al segle XII s’hi construí una cripta dins la capçalera semicircular, la volta de la qual era més elevada que el sòl de la nau. Dins la cripta —actualment no visible— es troben els fonaments de la capçalera, de planta de ferradura, de l’església pre-romànica (esmentada el 908).

 

Un important portal romànic de marbre, format per dos arcs en degradació amb les seves arquivoltes i bellament esculpit, s’obre avui a la façana de migdia. És visiblement un afegit tardà, efectuat, sens dubte, com a conseqüència de la destrucció gairebé total del poble per les tropes castellanes l’any 1640. El guardapols, incomplet, va ser continuat amb maons; un dels seus elements de marbre fou retrobat, encastat al cim de la paret, arran dels darrers treballs de restauració i fou reposat al seu lloc. Aquest portal probablement prové del priorat de les monges cistercenques de l’Eula, situat als confins de Toluges i del Soler. Aquesta portalada sembla datar amb seguretat del darrer terç del segle XII.

 

El portal anterior posseïa un timpà de marbre blanc, amb una creu esculpida, que es va dipositar a l’antic cementiri, on és representat a terra en un gravat datable cap al 1830; l’any 1966, però, fou integrat al portal occidental de l’església, aixoplugat per un porxo del segle XIX. Aquest mateix any, al mur meridional de la nau lateral, afegida a la nau primitiva al segle XVIII, es col·locaren dues plaques de marbre commemoratives del sínode de Toluges i del concili del 1065-66.


Reclameu a la República Francesa el retorn de les terres catalanes.

Comentaris