CASA JOSEP TRULLÁS ARTIGAS . SABADELL

 

El tractament recuperador de les lesions que patia el dia 7.09.2021 em duien fins a Sabadell, volia reclamar més temps de tractament “ humà” per part dels professionals de la fisioteràpia, i menys “ corrents”.  En un primer moment, al proppassat setembre,  quan el metge em donava l’alta, em va semblar sentir al “Josef Mengele”, ,  que  em deia “ si tens  diners, et podràs pagar un bon fisioterapeuta”, no li faltava raó al jove medicastre, als centre de recuperació dissortadament, els malats son molts, i això tant per als que deriva el sistema públic de salut, com les mútues privades.


Espero que d’alguna cosa servirà la meva reclamació.


En la tornada, i malgrat la pluja retratava la façana de l’edifici unifamiliar de planta baixa, pis i golfes, amb façana principal al carrer del Convent i formant cantonada amb el carrer de Sant Francesc.




L’edificació es completa amb una construcció auxiliar de planta baixa al fons de la parcel.la i un petit jardí.

 

Façana del carrer del Convent, amb una franja central on les obertures es composen simètricament, i amb la porta d’accés i l’òcul de les golfes situats sobre l’eix central. Aquesta simetria, però, es trenca amb la presència de quatre obertures alineades en un dels laterals, que corresponen a dues finestres a la planta baixa i dues obertures unides per un únic balcó a la planta primera. La galeria, de planta baixa, també té una obertura coberta amb arc de mig punt que dóna a aquesta façana. La façana que dóna al carrer de Sant Francesc, utilitza el mateix llenguatge compositiu desplaçant les obertures al lateral. La cantonada es resol mitjançant un xamfrà circular a la planta baixa, amb tres finestres, i la llosana també circular del balcó. A la planta primera, s’hi situa una obertura formant un angle, i amb el dintell esglaonat que recupera l’aresta de la cantonada en el punt superior.

 

Josep Trullàs Artigas, responsable de l'encàrrec de l'obra, neix a Sabadell el 19 de març de 1876 i moria  a la mateixa ciutat el 28 de desembre de 1952. Aquest es dedicà a la indústria metal·lúrgica, era calderer especialitzat en instal·lacions de calefacció. Els primers coneixements de calderer els obté traballant amb el seu pare, Pere Trullàs i López (nascut a Castellar l'any 1848), en el taller que tenien al carrer de la Salut, local especialitzat en tubs de ferro dolç, negre i galvanitzat, vàlvules per a vapor i aigua, platines per soldar i accessoris de tubs de ferro. Quan s’instal·la l'aigua a Sabadell, ell és l'encarregat de fer d’instal·lació de les canonades. Anys més tard s'especialitzarà en instal·lacions de calefacció central. Un dels seus fills continuarà el negoci familiar, així doncs l'any 1989 encara trobem documentat el Taller de Caldereria Trullàs  Al carrer  del Convent, a continuació de la casa que ens ocupa.


Segons en Josep Casamartina Parassols (Sabadell, 1956 l'autor del projecte fou en Josep Renom i Costa (Sabadell, 22 de novembre de 1880- 11 de març de 1931) Renom, tot i que aquest estigués signat per en Lluís Corratgé Torrent, del que ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com del lloc i data de naixement i traspàs..




Alhora de construir-se aquest casal es varen fer variacions respecte el projecte original, prescindint del esgrafiats de la façana, possiblement això sigui fruit d'una reducció de pressupost, donat que el mateix any, en Josep Trullàs va encarregar a Renom dues cases més al costat d'aquesta (carrer  de Sant Francesc 25 i 27).


http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/020-B.htm


https://sites.google.com/site/barcelonamodernista/casa-josep-trulls


Amb penes i treballs, amb la carpeta dels papers dels metges i el paraigües,  arribava fins a la parada de l’autobús.  Us podeu imaginar les ganes que tinc de tornar a la normalitat ?.

Comentaris