ESGLÉSIA FORTALESSA DE L’ASSUMPCIO DE LA MAREDEDÉU. VINARÒS.

 

Els Amics de Vinaròs publiquen una fotografia de l’església i expliquen que avui, 9.11.2021, i han començat les obres de restauració dels esgrafiats de l’església Arxiprestal de Vinaròs.




Comencen així a donar fruits les peticions i recursos que a tots els organismes responsables hem fet arribar des de l'Associació Amics de Vinaròs.


Les obres de recuperació es fan gràcies a un conveni signat entre el Bisbat de Tortosa, com a propietari, i la Diputació de Castelló, que aportarà 20.000€ a aquesta restauració, amb coneixement de la Direcció General de Cultura i Patrimoni.


Amb aquesta intervenció, es pretén abordar la neteja i sanejat de tota la superfície i la restauració de les patologies que permeten tornar a fer una lectura general de la façana i observar la policromia existent.

 

http://mural.uv.es/analven/monuments.html

 

És un clar exemple d'arquitectura goticorenaixentista amb portalada barroca. La construcció d'aquest temple es va iniciar el 31 de març de 1586, i es va consagrar el 24 de desembre de 1597 quan ja estava quasi acabada totalment. Al segle XVII, va començar la construcció de la torre del campanar, de caràcter defensiu, que va finalitzar l'any 1660.


El 13 de novembre de 1657, començaren les obres de construcció de la capella de la Comunió, adossada a l'església per la part dreta. Les obres del nou oratori van finalitzar el 15 d'agost de 1667. El 2 de maig de 1698, se subhastaren les obres per a la construcció d'una portalada adequada a la categoria de l'Església; van ser adjudicades als mestres Vinyes, Mir i Guilló. Les obres van finalitzar tres anys després. El temple parroquial, de sever aspecte exterior, amb murs atalussats, consta d'una nau de planta longitudinal amb capelles laterals entre els contraforts i el presbiteri semioctogonal. Sobre un alçat de gruixuts contraforts que defineix les capelles, descansa una volta nervada lleugerament apuntada, dividida en sis trams per arcs faixons, que cobreix la nau. L'absis poligonal està cobert amb una volta estrellada de sis puntes, típica del gòtic tardà valencià.

 

La Capella annexa de la Comunió, estructuralment barroca, consta d'una doble planta de creu grega, en la qual els estrets laterals estan concebuts com a reduïts altars. Es cobreix, el temple, al centre amb una cúpula sobre tambor, coronada per un llanternó, que se sosté sobre quatre arcs. La Capella és estructuralment semblant a l'anterior, però de dimensions més reduïdes. Val la pena contemplar la sorprenent façana barroca que presideix l'entrada. Erigida entre els anys 1698 i 1702, és un exemple de façana-retaule. La façana està dividida en dos cossos, un interior, pesat i sòlid, i un de superior estilitzat. Flanquejat el portal, els muntants i intradós del qual presenten bocellaments rectangulars, s'aixequen, sobre un alt basament, dos parells de columnes salomòniques exemptes, acabades en capitell corinti de tipus romà. A ambdós costats, i com a rematada exterior, apareix adossada una pilastra. El cos superior s'alça sobre una cornisa volada, que en arribar a la paret central, es trenca per formar un arc que emmarca l'anagrama marià. Sobre aquest s'obri una fornícula que conté la imatge de l'Assumpció, obra del mestre Serrano, flanquejada a ambdós costats per sengles columnes salomòniques, dos pilastres i dos estípits muntats en variat pedestal. Aquest segon cos es corona amb una altra cornisa que s'arqueja al centre per resguardar l'òcul, emmarcat per quatre bases amb pinacles. Fou declarada Monument historicoartístic l'any 1978.

 

http://www.vinapedia.es/historia-vinaros/esglesia-arxiprestal/


https://turisme.vinaros.es/va/que-fer/monuments/esglesia-fortalessa-arxiprestal-de-lassumpcio


Vinaròs és terra amiga.

Comentaris