IN MEMORIAM. CAN GUINART. AGULLANA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

Trobava una imatge  de Can Guinart a :

 https://izi.travel/en/077c-agullana-un-poble-d-aire-urba/ca#26ea80d6-5219-4171-9bbd-c2b174d46c53




Residència de la família Guinart al segle XVII.


 Constava de dos peces unides per un pont, l'arc del qual donava accés directe a la Plaça Major.


Va ser volada el 9 de febrer del 1939.  , Pensem – per les dates – que l’edifici devia acollir algun equipament de l’exercit de la II República, que res pogué fer contra les forces feixistes que feien costat als militars revoltats a les ordres del general Franco, i que en el període 1936-39, farien “ pràctiques” militars – que val a dir-ho, superaven en algun cas amb escreix, la barbàrie bèl·lica d’Ucraïna - , i que desplegarien la seva “ eficàcia  a la mal dita II Guerra Mundial.


Ha passat molt de temps des de que succeint aquells fet abominables, i dissortadament els rebesnéts,  besnéts, nets, i fills d’aquells criminals, encara posen pals a les rodes, no ja perquè es faci justícia – que ningú ho espera – sinó senzillament per treure a la llum, allò que va succeir.   


Ens agradarà tenir noticia de les circumstancies històriques a l’email castellardiari@gmail.com  

 

 

Actualment a aquesta part hi ha l'edifici de l'Ajuntament.


https://issuu.com/ddgi/docs/agullana

http://ca.agullana.cat/turisme/historia/


LA NISSAGA DELS GUINART

 

El cognom Guinart, propi d'una de les famílies pertanyents a la petita noblesa catalana dels segles  XVII-XVIII, és present a Agullana a partir de la instal·lació d'un Joan Guinart i Fonalleras, Doctor Magnífic en Dret Civil, , que es casà amb una agullanenca, Margarida Brunet i Gener, descendent d'una família de pagesos afincats a Agullana des de molt antic. Aquell primer Joan Guinart instal·lat a Agullana és amb tota seguretat el que tradicionalment se cita com l'introductor a Agullana i probablement a l'Estat espanyol de les tècniques de confecció de taps de suro.


El mèrit de ser el primer lloc de l'Estat en el qual es van fer taps de suro és quelcom que tradicionalment s'han disputat tot un seguit de poblacions com ara Sant Feliu de Guíxols, Llagostera, Tossa o Agullana, i cada una d'aquestes hipòtesis és acompanyada per una història que pretén explicar com va produir-se aquest fet.

 

La versió que atribueix aquest honor a Agullana va ser donada a conèixer per Jaume Maspons i Camarasa (Granollers, Vallès Oriental 1872 - Barcelona 1934) en el volum I de la Geografia General de Catalunya que va dirigir Francesc Carreras i Candi (Barcelona, 5 de juliol de 1862-1937)

 

La hipòtesi de Maspons explicà que dos grans propietaris del terme d'Agullana, els senyors Puig i Guinart, estaven subscrits a mitges a un periòdic francès, i tot llegint-lo s'assabentaren que a França l'aprofitament de les suredes per a fer taps donaven molt bons rendiments. Aquest fet determinà Guinart a anar a França amb un mosso, aprengué a fer taps i va tornar acompanyat de dos o tres operaris francesos, els quals feren de mestres als pagesos d'aquí. Es començà a elaborar taps a can Guinart i els extraordinaris rendiments que s'obtenien varen propagar ràpidament aquest nou aprofitament del suro.

 

La presència documentada tant a Agullana com a l'Estrada i a la Vajol des del segle XVI d'una colla de famílies de teixidors de lli, activitat complementària i necessària per a la comercialització dels taps, i d'un bon nombre de traginers que llogaven els seus matxos d'abast per transportar-los va facilitar el creixement comercial d'aquesta activitat.

 

Al segle XVIII, algunes famílies com les citades Puig i Guinart i ben aviat també la família Bech de Careda i la família Genís es dedicaren a reunir grans quantitats de taps de fabricació pròpia o comprats a altres operaris d'Agullana i de les rodalies, i es desplaçaven a Bellcaire, a Provença, on es celebrava una fira anual al final de juliol i començament d'agost.

 

El bon rendiment que donà el suro en aquell moment va fer que la segona meitat del segle XVIII i bona part del segle XIX la mata de suro augmentés en nombre d'hectàrees perquè els propietaris els plantaven arrenglerats com si fossin fruiters, fet ben perceptible encara avui en algunes finques.

 

Alguns comerciants, com els Guinart, són dels primers que a la primera meitat del XIX van a Andalusia a comprar suro i envien els taps directament a Holanda. Altres com l'Antoni Genís i Balló, traslladen el negoci a Palafrugell. Els Bech de Careda, per la seva banda, amplien la seva fàbrica fins a convertir-la en una de les més grans del ram. Fins i tot van obrir una factoria a Alemanya.

 

Segons Ramir Medir i Jofra (Palafrugell, 1889 – 1974), el 1842 a Agullana hi havia 12 fàbriques, que donaven feina a 280 treballadors. Aquesta xifra augmentà constantment durant tota la segona meitat de segle, època en la qual la progressiva integració de la dona en el procés industrial, la competència que suposaven les novetats tècniques i la maquinària, i la creixent conscienciació de la classe obrera varen modificar del tot les relacions de treball i suposaren la creació de Societats de Socors Mutus i de Cooperatives de Consum.

 

Les primeres màquines arribaren a Agullana el 1883 i la llum elèctrica el 1895, però el cim quant a nombre d'empreses i d'empleats és assolit el 1913, amb 40 fàbriques, la qual cosa volia dir treball per a 600 treballadors.

 

Actualment només una es manté en actiu amb dos treballadors.


L’explotació i la comercialització del suro a l’Alt Empordà, 1750-19131

Joaquim Alvarado i costa

https://books.openedition.org/pupvd/25819


En un altre ordre de coses, escrivíem suara ; LA CITA PRÈVIA EN OCASIONS ES POT CONSIDERAR COM UNA OMISSIÓ DEL DEURE DE SOCORS?.


Des d’aquí el nostre recolzament a les víctimes, i el rebuig més enèrgic als botxins, als que maleïm davant de Deu. 

Comentaris