IN MEMORIAM. EL CELLER COOPERATIU, OBRA DE CÈSAR MARTINELL BRUNET. EL RIPOLLET QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ.
Ripollet tenia un cens de 1501 ànimes l’any 1900, que havien crescut exponencialment l’any 1970 fins als 20.197, el creixement – com per arreu – s’enduia bona part del Patrimoni Històric, i molt especialment el que estava relacionat amb el món agrícola, concretament el Celler Cooperatiu, construït als anys 1920/23 per Cèsar Martinell i Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973).
Gràcies a l’excel·lent tasca del Valentí Pons Toujouse, en tenim una imatge:
https://dhac.iec.cat/dhac_mp.asp?id_personal=229
Em sorprenia – relativament – una fotografia del Pere López Brosa, que identifica com “ el Celler Cooperatiu”. Malgrat que crec a ulls clucs en la resurrecció de la carn i la vida perdurable, pel que fa però, als Cellers, i al Patrimoni Històric, tinc seriosos dubtes.
El Mario Felip Ruiz, em deixava un comentari, del tot aclaridor :
Antonio Mora Vergés ; aquesta foto correspon al Nou Celler Cooperatiu que es va construir després d'enderrocar el Celler Modernista que estava a la vorera del davant just per on passa actualment l'autopista. Al ser enderrocat, es va traslladar provisionalment a una nau del carrer San Sebastià on es feia la recepció del raïm de les poques vinyes que restaven a Ripollet i Cerdanyola. Més tard, es va construir aquesta nau de la fotografia on ja no es recepcionava raïm per la desaparició de les vinyes, i es feia servir com a tenda de productes agrícoles, venda de verdures a pagès i ampolles de vi comercial. També hi havien tines per vendre vi a granel de diferents llocs de Catalunya.
Fa 6-7 anys van tancar les portes i ha restat tancat fins ara.
Fa un any aproximadament, i després de moltes gestions administratives degut a la desaparició per mort de molts propietaris del Celler, va ser comprat per l'Ajuntament de Ripollet amb la idea de fer un esplai de joves pel barri del Pont Vell.
Vegeu una publicació recent :
No en trobava dades d’aquest edifici “ nou” al Mapa de Patrimoni:
https://patrimonicultural.diba.cat/cercador?municipis=780
Ens agradarà tenir-ne noticia a castellardiari@gmail.com , com també de TOTS els edificis “ històrics” que ja per l’especulació urbanística, ja per la corrupció política, ja per ambdós raons han desaparegut.
Catalunya us ho agrairà.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Exercint el seu dret de rèplica ens ajuda a contrastar la informació