IN MEMORIAM. ATENEU OBRER MARTINENC. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

 

El Valentí Pons Toujouse feia una excepcional tasca en l’àmbit del Patrimoni immoble modernista – dèiem -  i reiterem aquí – que en qualsevol país “ normal”, això el faria mereixedor d’un reconeixement públic,  el REINO no és – ja ens agradaria – un país “ normal”, i Catalunya és – en el millor dels casos – una colònia, on tots els excessos estan permesos, i àdhuc recompensats.


La mal dita LLEI MOYANO 9 de setembre de 1857, sobre el paper convertia l'ensenyament primari en universal i determinava la llengua castellana com a única a estudiar. Quan a la primera premissa no es va acomplir mai, i pel que fa a la segona, s’ha vingut imposant des d’aleshores.


L’Església catòlica es va implicar en l’àmbit de l’educació, val a dir, que en aquella època, aquesta institució predicava i PRACTICAVA els evangelis.


La ciutadania – súbdits, en deien – va fer grans esforços perquè l’educació arribes al major nombre possible de persones, i els Ateneus i altres associacions van tenir un paper destacadíssim, que les “ dictadures” i les “ dictablandes”  van aturar de forma expeditiva. A sang i fetge.

Llegia a :

https://memoria.gencat.cat/web/.content/00_noticies/MD/2017/20170803_LOlimpiada_Popular_tres_mesos.pdf


Ateneu Obrer Martinenc


Aquesta entitat va fomentar la cultura obrera i l’esport popular al barri de Sant Martí de Provençals de Barcelona.


Va començar amb la tasca escolar cap al 1889 fins que el 1936 arribà a formar part del Comitè Català pro-Esport Popular i a participar en l'organització de la Copa Thälmann.


Ernst Thälmann (Hamburg, 16 d'abril del 1886 – Buchenwald, 18 d'agost del 1944),  fou detingut per la Gestapo el 1933 i romangué pres durant onze anys, abans de ser afusellat a Buchenwald seguint ordres d'Adolf Hitler l’any  1944.

 


https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/barcelona/tots/ateneu-obrer-martinenc


Obra  primerenca de l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall Mayol (Barcelona - 24.05.1877 + La Garriga (Barcelona) - 15.09.1937) al carrer      Besalú, 14-16, de Barcelona.  


A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.


Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?

Comentaris