EXISTEIX ENCARA LA MASIA EL SALLENT A LA PARROQUIA DE SANT JOAN DE FÀBREGUES AL TERME DE RUPIT I PRUIT, A LA COMARCA D’OSONA?.



Vista general d'El Sallent. Sant Joan de Fàbregues.          Entre 1926 i 1931.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1153/rec/9

 Trobava una fotografia de l’Albert, Oliveras i Folch ( Montevideo, Uruguai,1.12.  1899 + 24.07.1989)



Els sud-americans  arrosseguen un estigma injust – el de ser anticatalans - , està clar que l’Albert, Oliveras i Folch, va fer més per Catalunya que la majoria dels que han nascut  en aquesta terra, oi?


Em cridava l’atenció un petit edifici porxat del que no en sabia escatir la funció.


Amb aquesta denominació no hi ha res al Mapa de Patrimoni.

 

Tampoc a https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Rupit_i_Pruit

 

La pregunta és obvia, existeix encara aquesta masia ?.



La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic.  Gn 41,14-36,  Josep interpreta els somnis del faraó:




Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges.  Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu.  Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans


Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques  lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “. 


D’ençà de l’any 2004 l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i  altres col·lectius, la “desamortització social “ agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.  


Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar per Catalunya, retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric,  els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar  aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com



 


Comentaris

  1. Anònim7/15/2022

    La masia existeix, tot i que està molt enrunada i molt emboscada. El petit edifici porxat és un comunidor (per allunyar les tempestes i les pedregades). M'ha fet molta il·lusió retrobar aquesta foto, ja que és una de les poques que existeixen d'aquest mas.
    Sóc un estudiós de la masia i porto uns 15 anys fotografiant el món rural català. Tinc unes 6000 masies fotografiades i sempre em fa conten veure que algú s'interessa per aquest tema.
    Enhorabona.
    Llorenç Baró

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Exercint el seu dret de rèplica ens ajuda a contrastar la informació