Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.
Malgrat això, tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.
Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com
Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici.
Val a dir que la presencia en aquesta comarca de persones foranes, ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.
En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.
En aquest estiu curull d’incendis forestals constato que TOTS ELS INCENDIS SON PROVOCATS.
Alguns per acció, i els més per OMISSSIÓ
Facebook em diu que faig masses publicacions de caire cultural en llengua catalana, i m’adverteixen de suspensió.
El Jaume Autet Crous, em deixava un comentari al facebook; l’edifici de l’escola de la colònia de Sant Romà de Sau està caient a trossos.
Fotografies
cedides per Manena Vilanova
https://www.naciodigital.cat/osona/galeria/4519/foto/181963
Sant Romà de Sau havia estat una colònia per als tècnics que feien el manteniment de la presa de Sau i la seva central hidroelèctrica.
A partir dels anys 90 va quedar pràcticament abandonada després que els processos d'automatització i control telemàtic des de Barcelona fessin innecessària la presència dels empleats, tant de la Generalitat com de l'empresa elèctrica.
L'Ajuntament de Vilanova de Sau ha estat molts anys negociant amb l’Agència Catalana de l'Aigua perquè el poblat tingués alguna mena d'utilització i no es convertís en el lloc devastat que és ara.
El petit nucli de Sant Romà comptava amb unes 20 cases habitades i tenia escola, piscina, pista de tennis, caserna de la Guàrdia Civil i una església d'estil neoromànic.
Actualment es troba en un estat lamentable de conservació.
Una parella d’okupes s'hi van instal·lar fa uns anys.
Una de les poques construccions que aguanten pràcticament intactes és la torre dels enginyers, que està igual que quan va ser abandonada l’any 1975.
La tardor de 2014 semblava que Sant Romà tindria una segona vida mercès la seva venda per subhasta, però els dos terminis oberts per la Generalitat han quedat formalment deserts.
https://www.naciodigital.cat/osona/noticia/43203/subhasta/poble/sant/roma/sau/queda/deserta
Ningú ha pagat dos milions d'euros per un poble fantasma.
Quan al topònim Sau, Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997)defensa que procedeix del indoeuropeu SAUE: arrel SEU/SOU/SAU 'vessar-se, caure en devessall”
https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=37805
Queden “ tresors” dempeus a la Colònia:
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2014/11/la-nouvelle-eglise-de-sant-roma-de.html
Llegia; es confirma que l’església del pantà de Sau és la més antiga del món que es conserva dreta dins de l’aigua.
El Ramon Vilar Masachs, m’havia enviat una fotografia de l’edifici que havia aixoplugat l’escola de Sau, que no resistia els embats de l’aigua com l’església de Sant Romà.
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/03/in-memoriam-escola-de-sauosona.html
Alhora que agraïm la col·laboració del Jaume Autet Crous, del Ramon Vilar Masachs, us esperonem a afegir-vos a la nostra recerca. Esperem les vostres imatges i dades a l'email castellardiari@gmail.com
Catalunya us ho agrairà.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Exercint el seu dret de rèplica ens ajuda a contrastar la informació