IN MEMORIAM. SANT CORNELI D’ARAMUNT. EL PALLARS JUSSÀ.

 

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-corneli-daramunt-el-pont-de-claverol

El Moisès Góngora Montasell, publica una fotografia de l’ermita  de Sant Corneli,  al cim de la muntanya homònima a la qual s’arriba després d’una dura ascensió de quatre hores des d’Abella de la Conca.




No es coneixen notícies històriques d’aquesta església anteriors al segle XVIII. En la visita pastoral del 1758 a la parròquia de Sant Fructuós d’Aramunt, consta que la capella de Sant Corneli, amb un sol altar, estava en bon estat.


És un edifici totalment desafectat i utilitzat només com a refugi pels pastors. La seva estructura, extremament simple, és d’una sola nau molt petita, coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular.

 

La porta, molt reformada, s’obre a la façana de ponent, on també hi ha una finestra rectangular, que tampoc no correspon a l’obra original. Les façanes són totalment llises i els paraments arrebossats. En alguns punts és possible veure l’aparell, format per carreus sense polir, ben escairats i disposats en filades uniformes, que palesen una construcció ordenada sense pretensions estilístiques, de datació imprecisa entre els segles XI i XII; tot i així, no es pot excloure una datació posterior.


Hi havia la tradició de pujar-hi des d'Aramunt el 16 de setembre, per la festa del sant.

Comentaris