ESGLESIA DE LA MAREDEDÉU D'ORDÈN. BELLVER DE CERDANYA

 



El Vicent Miralles Tortes, publica una fotografia de l’església de Santa Maria d’Ordèn ,al terme de Bellver de Cerdanya.  La denominació Santa Maria per referir-se a la Marededéu és clarament castellana, i evidencia alhora que un clar masclisme, la intenció de menystenir la importància religiosa de la Marededéu.  En català SEMPRE, SEMPRE, SEMPRE,  cal referir-se a la Marededéu, en aquest cas d’Ordèn.


En moltes ocasions l’advocació que hi ha darrera de “ Santa Maria” és l’Assumpció de la Marededéu, no trobava però, cap dada que em confirmes aquesta hipòtesis per aquesta esglesiola.


Tradicionalment, hi ha hagut una certa confusió sobre el titular d’aquesta església, per creure-la igual o identificar-la amb Talltendre. Aquesta confusió pot provenir ja de l’acta de consagració de la Seu d’Urgell datada l’any 819, però que de fet no és anterior a mitjan segle X, on s’esmenta Taltennar vel Orden.


El que és segur és que al principi del segle XIV no era parròquia, ja que no s’esmenta en cap de les tres visites arquebisbals fetes a la Cerdanya entre el 1312 i el 1314.


Modernament es va considerar filial de Talltendre i ara depèn de la parròquia de Bellver.

 

Es tracta d’una capella petita i proporcionalment molt alta, formada per una nau i un absis semicircular, de la mateixa amplada, unit a la nau per una mena d’arc toral que fa d’arc triomfal. Té afegida una petita sagristia. És de paredat ordinari, amb pedra rústega. Presenta una porta de punt rodó a migdia, amb l’arc format només per tres dovelles: la clau i una a cada costat, gairebé d’un quart de cercle de desenvolupament. El frontispici té un ull de bou i acaba amb una petita espadanya.

 

Hom diria que és una església reconstruïda al segle XVIII seguint la tradició romànica.

Quan al topònim Ordèn :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=29336

Comentaris