ESGLÉSIA DE SANT ESTEVE. AVINYONET DE PUIGVENTÓS. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

El Pepe Figueredo Aguilera, publica fotografies de l’església advocada al protomàrtir Sant Esteve a Avinyonet de Puigventós  a la comarca de l’Empordà sobirà, de la que ens diu el C.O.A.C:




 http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Avinyonet+de+Puigvent%C3%B3s&page=1&pos=9


Església construïda durant el segles XII-XIII.


Reconstruïda i fortificada al llarg del s. XV, i completament modificada en el XVIII, quan es va capgirar l'orientació de l'església. A aquesta darrera fase correspon la data (1780) inscrita en una de les obertures.


Actualment és una església d´una nau, de planta rectangular, amb l´entrada a llevant i l´altar a l´extrem occidental. Els seus murs són atalussats i emmerletats, doncs quedà integrada en les fortificacions del castell, emplaçat al seu costat mateix.

 

El frontis romànic –avui capçalera—pertanyia, per les seves dimensions, a una església força gran. De la portalada, ara tapiada amb pedruscall, només s´endevina la forma de mig punt de l´arc exterior del qual foren arrabassades les dovelles; queda visible també la imposta del costat pret, bisellada. La finestra superior és de doble biaix i arcs de mig punt. Remata la façana una alta espadanya de dos pisos, en cada un dels quals hi ha un parell d´arcades de punt rodó. Els arcs de la part baixa serviren de merlets de la fortificació; conserven els garfis del mantellet. L´aparell d´aquest frontis és de carreus de calcaría rectangulars, que es disposen en filades seguides d´altura regular. Només són perfectament allisats els que formen els arcs i muntants de les obertures ( segles XII-XIII ). La part restant del temple és, com s´ha dit, del segle XVIII, però s´aprofitaren restes anteriors, sobretot de la fortificació a la qual pertanyen els seus murs. En una obertura hi ha la data 1780.

 

En la façana actual –situada a llevant—sobre la porta s´hi va col.locar el timpà de la portalada románica. En aquest timpà hi ha una creu en relleu que ha estat expressament malmenada fins a destruir-ne la imatge. En el mur meridional, hi ha una finestra de doble esqueixada, molt gran d´arcs de mig punt. En aquest costat s´hi afegiren una capella lateral i la sagristia. Els murs de l´església són atalussats i, en la part superior, hi ha els merlets rectangulars que conserven els garfis o petites mènsules que sostenien el mantellet. El mantellet era un porticó de fusta que protegia l´espai buit entre dos merlets i que el ballester separava amb el peu per disparar i tornava a deixar-lo caure de seguida, per evitar que el poguessin ferir els trets llançats des de baix.

 

L´interior de l´església és encalcinat. La volta és de llunetes i presenta una decoració de base de motllures d´obra o de guix.


Al museu Diocesà de Girona es guarda un copó-ostensori del segle XVI procedent d´aquesta església.

 

Comentaris