MEMÒRIA DE LA MAREDEDÉU D’EINA. LA CERDANYA SOTA DOMINACIÓ FRANCESA.

 

El Vicent Miralles Tortes, publica fotografies de l’església parroquial d’Eina que  forma part de la Comunitat de comunes dels Pirineus Catalans, amb capitalitat a la Llaguna, juntament amb Aiguatèbia i Talau, els Angles, Bolquera, la Cabanassa, Caudiers de Conflent, Censà, Font-romeu, Odelló i Vià, Font-rabiosa, Formiguera, la Llaguna, Matamala, Montlluís, Planès, Puigbalador, Ralleu, Real, Sant Pere dels Forcats i Sautó.









El temple, advocat a l’Arcàngel Sant Miquel és una petita construcció de nau única que no té res de romànica. Conservava una marededéu romànica que va ser robada als anys 60 del segle XX.  


En parlaven d’aquesta esglesiola, la “ parella romànica”.

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2014/05/sant-miquel-deina-alta-cerdanya.html



https://deigenitrix.net/galeria-01.php?prov=Zona%20colindante&ver=1503#tgv

De la imatge de la Marededéu llegia que era de fusta,  feia 77 centímetres d’alçària. El cap de la marededéu feia 20 centímetres i la figura del Nen Jesús, 34 centimetres. La Mare està asseguda en un tron, les quatre columnetes del qual acaben amb una pinya llisa. A diferència de la imatge de Cornellà, la Mare i l’Infant portaven una corona adornada de fulles de trèvol. La marededéus portava una túnica que queia en plecs harmoniosos sobre els genolls i deixava sortir la punta de les sabates, entre les quals els plecs del vestit dibuixaven una mena de trèvol, mentre que el mantell deixava veure els cabells sota la corona; les dues mans, esteses horitzontalment, emmarquen el Nen Jesús, assegut al mig de la falda. L’Infant, que té els peus nus, beneeix amb la mà dreta i amb l’esquerra sosté el Llibre. Entre la fisonomia de la Mare i del Nen hi ha una semblança sorprenent, particularment en la forma del nas i dels ulls. El monestir de Cornellà de Conflent tingué subjecta la parròquia de Sant Miquel d’Eina, a més de tenir d’altres béns al castell i vila d’Eina, cosa que explica que la Mare de Déu de Cornellà fos imitada a Eina


Tant la imatge d’Eina com la de Cornellà són del segle XII.


 Desafortunadament, no coneixem cap document d’arxiu que en parli.


Sens dubte era venerada pels pelegrins que per la vall glacial d’Eina i el coll d’Eina anaven al santuari de Núria

Comentaris