IN MEMORIAN. CAPELLA DE SANTA LLÚCIA DE LA TORRE HOMÓNIMA DE MARTORELL. EL LLOBREGAT JUSSÀ

 El dia 13.3.2023, rebia la 4a Sessió de Quimioteràpia a l’Hospital General de Catalunya ,  val a dir que ha estat  - i és encara – un procés “ dur”.


Avui estic a 1 dies d’acabar el tractament.


https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/12/lany-del-cancer.html


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2023/02/els-efectes-de-la-quimioterapia.html


  https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/03/objectiu-sobreviure-la-quimioterapia.html


M‘ajudat molt en aquest tràngol,  continuar – fins on m’ha estat humanament possible –  amb les publicacions del conèixercatalunya, i vull agrair des d’aquí  la bonhomia de tots/es els que m’han permès fer us de les seves imatges. Espero poder recuperar les meves sortides per Catalunya ben aviat


Llegia que adossada a la casa hi ha una capella neoromànica construïda l’any 1871, quan la torre ja era propietat de Ignasi de Bassols i de Foxà (  vers 1815 - Barcelona, 1667, ) cavaller de la Reial Mestrança de València, per l’arquitecte Antoni Robert Morera.


Els dibuixos d’aquest projecte varen estar presents en l’Exposició  Artística Industrial de Barcelona de l’any 1876.

 

La capella, d’una sola nau, amb absis semicircular i cor, tenia tres altars, un de central dedicat a la Puríssima, i dos de laterals, un dedicat a santa Llúcia, i l’altre a sant Ignasi.


Les imatges, destruïdes en els die foscos que seguien a l’alçament armats dels militars feixistes  encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República  , quan la capella va ser saquejada, eren obra de l’escultor Agapit Vallmitjana i Barbany (1830-1905). 


Cal destacar l’ornamentació Neoromànica de guixeria (1874) de l’interior de la capella.




Fotografia del interior. Jordi Contijoch Boada.


La denominació de torre de Santa Llúcia, però, és anterior a la construcció de la capella neoromànica, ja que l’any 1828 consta una autorització del bisbe Pau de Sichar per a poder dir missa en una petita capella, dedicada a santa Llúcia a l’interior de la torre.

https://arxiu.martorell.cat/portfolio/torre-de-santa-llucia/


Cansa això de “ Guerra Civil”, el GLORIOSO ALZAMIENTO, el finançava Juan March Ordinas (Santa Margarita, Baleares, 4 de octubre de 1880 - Madrid, 10 de març de 1962), i el va BENEIR Isidro Gomá y Tomás (La Riba, 19 de agost de 1869-Toledo, 22 de agost de 1940), que moriria en  “ estranyes “ circumstàncies.  


 

Comentaris

  1. Anònim3/27/2023

    Excel-lent comentari veridic de la Torre dels Crossos-Bassols-Santa Llúcia de Martorell...Moltes merçès.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Exercint el seu dret de rèplica ens ajuda a contrastar la informació