IN MEMORIAN DE L’ESTACIÓ DEL TREN A SANT FELIU DE LLOBREGAT.

 

Voldria equivocar-me, i que finalment – ni que sigui l’excepció que  confirma la regla -  es salvi l’edifici de l’estació de tren de Sant Feliu de Llobregat.


Fotografia de Rosa Maria Asensi i Estruch

Acostuma a ser “ complicat “ esbrinar l’autoria de l’edifici d’una estació ferroviària, les primeres les acostumaven a fer els mateixos enginyers que projectaven la línia, i ho feien sense donar-li cap importància. 

Un cas excepcional és el de l’Estació de Terrassa :

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/06/in-memoriam-edifici-de-la-primera.html

No trobava cap dada de l’autor de l’edifici de l’estació de tren de Sant Feliu de Llobregat :

https://patrimonicultural.diba.cat/element/estacio-de-tren-1

https://www.fetasantfeliu.cat/noticia/105059/especial-soterrament-lestacio-de-tren-i-la-identitat-arquitectonica-de-la-ciutat

https://salvemestaciosantfeliu.blogspot.com/

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/19114

L’enderroc, més enllà de les explicacions “ tècniques “, obeeix a la pràctica habitual d’assolar la terra.

Quan a l’autoria del pont s’atribueix a l’enginyer   Michel de Bergue (Londres, 1812 - Barcelona, 1877)

https://core.ac.uk/download/pdf/46607386.pdf

Carlos Urkiola, autor d'un estudi sobre la línia recollit en un llibre El Ferrocarril de Barcelona a Molins de Rei. Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Sant Feliu, 2005 , diu "aquestes estacions (Cornellà, Molins, Sant Feliu...) presenten un estil arquitectònic força interessant perquè són veritables models únics de la nostra línia. Creiem que el disseny fou influït per l'estil anglès, ja que trobem dos estils molt en voga al Regne Unit en aquella època; l'estil neogòtic i l'italianitzant. No sabem si algun arquitecte anglès participà directament en el disseny de les estacions, però el cert és que estacions de la nostra línia guarden una gran similitud amb estacions del Regne Unit, com la de Sant Feliu de Llobregat amb la de Balper, a la línia de Derby a Chesterfield, obra de l'arquitecte Francis Thompson  (25 de juliol de 1808 - 23 d’abril de 1895)  , que construí diverses estacions i edificis d'estil italianitzant".

 

Comentaris